Jubel på biblioteket

Vips så rasslade förhandsbeställningarna in på stadsbiblioteket i Linköping. Årets Nobelpristagare var redan läst och efterfrågad, direkt efter kl 13 smällde det till ordentligt i bibliotekariernas datorer.

Nobelt. Bibliotekarien Louise Kruse Svensson var snabbt framme med blommor, foto och böcker av årets Nobelpristagare.

Nobelt. Bibliotekarien Louise Kruse Svensson var snabbt framme med blommor, foto och böcker av årets Nobelpristagare.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-10-08 14:50

– Vi har sex titlar på svenska och många exemplar av varje på Götabilbioteken och de var redan tidigare efterfrågade. Men oj, nu rasar beställningarna in, sa bilbiotekarien Jessica Andreasson i informationsdisken.

Kollegorna skrapade snabbt ihop alla befintliga ex av "Zinkpojkar", "Tiden second hand" och "Kriget har inget kvinnligt ansikte" (som också fanns inne på vitryska!) och ordnade upp ett aptitligt Nobelbord. Där försvann de raskt till läshungriga låntagare. Allra först kom Lars Flygh från Mantorp, som egentligen var inne för att låna en bok om Sri Lanka och bara gick förbi.

– Men nu tänker jag låna den här, sa han och höll fram "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Den verkar väldigt intressant.

Bredvid honom stannade Margareta Lunquist från Linköping och bläddrade i "Zinkpojkar".

– Hm, den här kanske jag ska låna, jag är med i en bokcirkel och vi läser alltid Nobelpristagaren. Tranströmer och Modiano är favoriter från de senaste åren.

Bibliotekarien Brita Lodén hade som vanligt gjort en specialhylla med Nobelkandidater, och där hade hon prickat in Svetlana Aleksijevitj. Hon jublade med flera kollegor när beskedet basunerades ut via Sveriges radio i bibliotekets högtalarsystem kl 13. Applåder bröt också ut i den lilla publiken som samlats kring en symbolisk gammal radioapparat i stora bokhallen.

– Väldigt bra val, även om det var väntat, sa Brita Lodén. Hon skriver gripande, det går rakt in i hjärtat. Och det är genreöverskridande, en del av hennes böcker klassar vi som skönlitteratur, men de har egentligen reportagekaraktär. Detta med genreupplösning ligger verkligen i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!