Joyvoice satsar på export

För tre år sedan startade Hanna Rydman och Calle Bäck en kör i Linköping. Redan första terminen anmälde sig 350 personer. Nu finns Joyvoice i nära 180 städer, och har 21 000 deltagare. Planen är att exportera verksamheten till andra länder.

Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar på en konsert med 2 000 sångare.

Största någonsin. Calle bäck och Hanna Rydman som startade Joyvoice satsar på en konsert med 2 000 sångare.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2017-09-09 17:00

Men det var inte alldeles självklart att det skulle bli så. Hanna Rydman har alltid sjungit. I olika körer, hemma med familjen och med systern Zara, inte minst. Och sedan i rockband i olika konstellationer.

– Sång och musik har alltid varit mitt liv, berättar Hanna. När jag kom till gymnasiet och gick musikprofil så blev vi indelade efter notkunskaper, bland annat. Men gehör var inte så viktigt. Jag kan inga noter, inte särskilt bra i alla fall. Däremot är jag en riktig nörd på stämsång!

Skolans fyrkantiga indelning lade sordin på hela utbildningen för Hanna. Men inte på sången. Hon fortsatte att musicera, och träffade så småningom ljudteknikern Calle Bäck när de sjöng och spelade i samma band.

– Och jag hade väl ungefär samma känsla av musikskolan, suckar Calle.

Just den där känslan är en del av bränslet i Joyvoice. Och så tv-programmet Körslaget, förstås. Hanna Rydman blev antagen till Körslaget i TV4 där kändisar fick sätta ihop och tävla med en kör från sin hembygd, Louise Hoffsten för Linköping.

– Alla kan sjunga! Det tog jag med mig. Jag fick mycket uppmärksamhet under Körslaget, vilket jag är tacksam för. Men jag lärde mig mycket också. Egentligen har vi ju kopierat hela Körslagets idé med att sjunga pop- och rocklåtar i kör! berättar Hanna Rydman.

Vad är grejen?

– Det ska vara ös. Rock- och popmusik som man känner igen. Kan du leva ut på scenen så kan du sjunga också. Det är många som liknar Joyvoice vid Friskis&Svettis. Och det stämmer rätt bra. Man behöver vattenflaska på våra pass! Det är mycket rörelse och absolut inga noter! Det kommer att låta bra, även om många inte tror det om sig själva, förklarar hon.

Calle fyller i:

– Målgruppen är egentligen inte människor som söker sig till en ”typisk” kör. Snarare människor som alltid har velat sjunga men inte har hittat en plats för det.

Och ska man tala i affärstekniska termer så saknas inte efterfrågan på den här sortens utbud. Bara i Linköping har Joyvoice nu cirka 800 medlemmar. Joyvoice öppnar nya avdelningar på löpande band och de har över 200 körer i 180 städer runt om i landet, och 21 000 medlemmar. De söker ständigt efter lokaler och körledare. Medlemmarna kan komma och sjunga en, eller flera gånger i veckan. Och så hålls det konserter. Bolaget Joyvoice world choir AB startade för tre år sedan, med en relativt blygsam omsättning som tog fart under förra året.

– Nästa år 2018 räknar vi med en omsättning på 40 miljoner kronor. Det har gjort att vi snabbt har fått lära oss mycket om företagsekonomi, säger Calle Bäck.

– Yes! Google och Youtube är våra kompisar, skrattar Hanna.

De har anlitat professionella revisorer för att sköta ekonomin. Nu har de fyra anställda i företaget, inklusive sig själva.

– I somras var första gången som vi tog ut en egen lön. Det kändes givetvis väldigt bra.

Samtidigt har Joyvoice gjort investeringar. Till exempel har de köpt in utveckling av ett eget datasystem, anpassat för Joyvoice-konceptet med bland annat bokningar och låtarrangemang till medlemmar. Och i december arrangerar de drömkonserten, i Saab arena i Linköping:

– 2 000 sångare på läktaren. 5 000 i publiken. Och så Charlotte Perelli som gästartist. Det största vi har gjort. Det är så att man får rysningar! säger Calle Bäck.

Den konserten blir ett test. De har ett ännu större arrangemang i siktet.

– Vi kommer att arrangera en konsert med alla våra körer i hela Sverige. Så är det bara! Det är mest en tidsfråga, säger Hanna Rydman.

De verkar själva lite överraskade över hur bra allt går, även om det är mycket jobb. Och allt verkar bara ha börjat. Planen just nu är att lansera en egen webbshop, efter att medlemmarna har efterfrågat saker med Joyvoice-loggan på. Och så vill de exportera konceptet.

– Intresset för att sjunga i kör är inget specifikt för svenskar. Det finns så många som har en längtan efter att få sjunga. Vi har börjat med Norge där vi tror att vi ganska lätt kan överföra Joyvoice.

Och under tiden jobbar de på i det nya kontoret på Läroverksgatan i centrala Linköping. Där sitter även Emil Hallenfors Edelönn tillsammans med Zara Rydman och arbetar med bokningar av lokaler, kundtjänst och annan administration i företaget. Samtidigt leder de egna körer inom ramen för Joyvoice, bland annat i Åtvidaberg.

– Det är mycket att göra så här i början av säsongen, säger de och får det att låta som en underdrift.

Innan jag lämnar dem säger Emil Hallenfors Edelönn:

– Skriv gärna att vi är religiöst obundna. Många kopplar ihop körarbete med kyrkan. Men vi har bara jäkligt roligt!

Calle Bäck och Hanna Rydman utanför Joyvoice kontor i Linköping.
Calle Bäck och Hanna Rydman utanför Joyvoice kontor i Linköping.
Joyvoice world choirs ab

Startade 2014 i Linköping av Hanna Rydman och Calle Bäck i Linköping. Företaget anordnar körverksamhet med egna arrangemang av känd populärmusik. Medlemmarna betalar en avgift och får sedan tillgång till tolv kurstillfällen på en termin samt till en medlemssida och medlemsapp med stämmor.

Verksamheten finns i nära 180 städer. Konceptet är likadant i alla Joyvoice-körer, och verksamheten styrs administrativt från Linköping.

Antal anställda: Fyra.

Antal medlemmar: 21 000

Rörelseresultat, 2016: 132 000 kronor (440 000)

Omsättning 2016: 2,26 miljoner kronor (1,63).

Omsättning för 2017: Omkring elva miljoner kronor

Joyvoice har brutet räkenskapsår och bedömer nu sin omsättning för 2018 till cirka 40 miljoner kronor

Se mer: www.joyvoice.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!