Jessica gör show om destruktiva förhållanden

Hur tar man sig ur ett destruktivt förhållande? Det försöker Jessica Gorlee ge svar på när hon sätter upp sin första egna show "Save yourself first" på Sagateatern på lördag.

Jessica Gorlee har länge drömt om att stå på scenen. Nu sätter hon upp sin egna show på Sagateatern.

Jessica Gorlee har länge drömt om att stå på scenen. Nu sätter hon upp sin egna show på Sagateatern.

Foto: Hedda Themner

Linköping2022-11-03 17:00

Jessica Gorlee har länge velat ha ett band. Hon själv sjunger och spelar flera olika instrument, men den dåliga självkänslan har stoppat henne från att ta kontakt med andra musiker. Varför skulle någon vilja spela med henne, har hon frågat sig.

Men till slut tog hon mod till sig och började leta efter folk hon kunde spela och sjunga med. För ett år sedan bestämde hon sig också för att sätta upp sin egen show, vilket länge har varit en dröm.

– Jag kom på att jag behöver ju faktiskt inte bli tillfrågad. Jag kan göra det själv. Först visste jag inte vad showen skulle handla om, men många av mina låtar är om det största jag varit med om. Och det är att ha kommit ur en dålig relation.

undefined
I lägenheten har Jessica instrument överallt. Trummorna är hon nybörjare på, men hon övar med en fantastisk utsikt.

Showen kommer att vara en blandning av låtar som Jessica själv skrivit och av covers. Mellan musiken kommer hon också att prata som en del av berättelsen. Föreställningen är på engelska, för Jessica vill kunna nå så många som möjligt.

Temat är destruktiva relationer och hur man tar sig ur dem. Jessica har själv erfarenheter av det, och hon blandar sin egen historia med andras berättelser i showen.

– Det handlar om att ta hand om sig själv och att komma ur medberoende. Nu ser jag mina egna erfarenheter som något bra. Även om det var tufft och jobbigt, så ser jag det som att jag har lärt mig hur mycket som helst.

undefined
Oboe är ett av alla instrument som Jessica spelar.

Det är ett tungt ämne som föreställningen tar upp. Men Jessica hoppas ändå att folk ska gå glada och stärkta från showen.

– Det finns möjligheter att komma ur det dåliga. Allt behöver inte vara kört. Man kan ändra sitt tankesätt och bli av med gamla trauman. Jag vill att publiken ska känna "Yes" när de går. Sista låten heter "Forward motion", det är en cover. Den handlar om att skita i vad andra gör och säger. Att gå vidare.

undefined
I lägenheten har hon prytt väggar och fönster med peppande citat. Jessica ser i dag sitt förflutna som en stor lärdom.

Jessica jobbar som sånglärare och logoped i Linköping. Musiken har följt med henne länge, och likaså drömmen om att stå på scenen. Hon växte upp i Nederländerna men hamnade i Östergötland på grund av kärleken.

– För 18 år sedan var jag inne på Lunarstorm. Jag hade en kompis som träffade en svensk partner via den hemsidan. Jag tänkte "åh vad roligt med Sverige". Så jag blev medlem och började skriva med en kille, och sedan flyttade jag hit. Jag fick jobb här, och jag tänkte aldrig på att flytta tillbaka.

"Save yourself first" visas på Sagateatern i Linköping på lördag den 5 november 19.00.

Planschen ska visa att man kan vara en person utåt, men sedan känna något helt annat inombords.
Planschen ska visa att man kan vara en person utåt, men sedan känna något helt annat inombords.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!