Två år tog det, sedan var Niklas Lindberg så pass ”känslomässigt omplåstrad” att han började få lite distans till sin trassliga relation. Han hade avslutat ett förhållande i hopp om att bli tillsammans med sin nya kärlek, men hon tvekade och en lång period av kvalfylld väntan började. Till slut tvingades han acceptera att hon i stället valde en annan.
För att bearbeta det som hänt började Niklas Lindberg att skriva, först ett bokmanus, sedan låtar.
– Själva urkunden var ett krossat hjärta. Jag behövde nå botten för att börja skriva. Innan dess hade jag väl haft det för bra. Samboskap och promenader runt ån genererade ingen musik, säger han och skrattar.
Tillsammans med Henrik Sundqvist har han nu bildat duon Hillen. Sundqvist har ett förflutet i Linköpingsbandet Cloudberry Jam som kom fram under 90-talet, spelade mycket i Japan, och var en av grupperna i den svenska popvågen där The Cardigans blev det största namnet.
– Jag och Niklas hade pratat om att börja spela tillsammans, men det blev inget seriöst. Det var när han började skriva låtar som var bra på riktigt som jag kände att det här måste vi göra någonting av, säger Henrik Sundqvist.
Niklas Lindberg gör grunden till låtarna på akustisk gitarr, och den bygger Sundqvist sedan på med arrangemang. Musikaliskt handlar Hillens stämningsfulla låtar om modern visa, med ekon av folkmusik, latinska rytmer och jazz.
– Det finns ju alltid en grundkänsla i en låt, och den förstärker jag med arrangemangen. Jag ändrar aldrig stilen, säger Henrik Sundqvist.
Namnet Hillen kommer från en sjö i Niklas Lindbergs barndomstrakter i Dalarna. Det är också runt den sjön som han i fiktionen placerat sitt trassliga triangeldrama. Debutalbumet, liksom boken, heter ”Förvillskelse”, en titel lånad från en melodi av folkmusikern Esbjörn Hazelius.
– Jag frågade Esbjörn om jag fick använda ordet och det gick bra. Han har inte själv berättat hur "förvillskelse" ska tolkas, men jag ser det som en blandning av förvillande och förälskelse, säger Niklas Lindberg.
Sedan skivan blev klar har han fortsatt att skriva låtar. Kärleken är över, men alla känslor den gav fortsätter att locka fram musik ur honom.
– En kompis gav mig rådet att gå till en psykolog för att komma över den här kvinnan, men jag är väldigt glad att jag inte följde det rådet. I stället blev det bok och skiva. Att skriva boken handlade mycket om terapi, men med musiken så har allt liksom vuxit och hon som det handlar om har mer och mer kommit i skymundan. Man kan säga att allt har gått från djupaste förtvivlan till något som är skitkul, säger Niklas Lindberg.