Jobbet som förläggare och redaktör på Dibb vill inte riktigt hålla sig inom de normala arbetstiderna för Johan Hagesund.
– Arbetstid och privat tid flyter gärna ihop, men det innebär ju någonstans att jag tycker att det jag gör är väldigt roligt. Det är extremt sällan som jag vaknar på måndagen och känner att åh nej, nu är det arbetsvecka igen. Men visst, i den bästa av världar hade jag väl blivit fotbollsproffs, säger han och skrattar.
Apropå sport så har han ett glödande intresse för LHC. För tre år sedan gav Dibb ut ”Linköpings hockey club – och den förändrade självbilden” där Hagesund beskriver klubbens resa från 80-talets skakiga ekonomi och klena resultat, till toppen av elitserien. Han skriver också kontinuerligt artiklar för hockeylaget.
– Jag är ett hardcore-fan sedan länge. Känslan för LHC har nästan förstärkts av mitt jobb, det har gjort mig mer lokalpatriotisk generellt. När jag flyttade till Stockholm för att plugga hade jag dubbla känslor för Linköping, men det ändrades. Det är ju ofta när man reser iväg som man upptäcker sin hemstad, säger han.
Dibb avslutade 2016 med två framgångar. Dels lyckades man, tillsammans med de andra arrangörerna, att dra iland den största upplagan hittills av Östergötlands bokmässa, och dels blev Gunnar Elfströms bok ”1960-talets Linköping – bilder av ett händelserikt decennium” en försäljningssuccé. Boken kom ut i mitten av november och upplagan på 3000 exemplar tog slut redan under julhandeln. För en lokal bok är det anmärkningsvärt snabbt.
– Jag har inte varit med om något liknande, säger Johan Hagesund.
Bokmässan lockade runt 4000 besökare, och gästades bland annat av författarna Klas Östergren, Niklas Orrenius, Martin Widmark och Carin Hjulström.
– Tidigare år har det varit en hel del snabba besök på mässan, men i år upplevde jag att besökarna stannade kvar längre, nästan ända till vi stängde. Det var häftigt, säger Johan Hagesund.
Dibbs huvudsakliga inriktning är facklitteratur om Östergötland. Det flyter även in en del förfrågningar om att ge ut skönlitteratur, men där ligger man lågt.
– Det handlar inte om något principbeslut, anledningen är istället helt affärsmässig. Det är jättesvårt att sälja skönlitteratur, särskilt lokal sådan. Samtidigt var det ju skönlitteraturen som en gång gjorde mig intresserad av att bli förläggare, säger Johan Hagesund.
I allmänhet börjar de olika bokprojekten som en idé hos förlagets styrgrupp, där bland andra historikern Hans Nilsson, fotografen Göran Billeson och byggherren Michael Cocozza ingår.
– Det kan handla om en viss person, eller ett visst ämne, som vi tycker att det vore intressant att läsa mer om, säger Johan Hagesund.
Inför det kommande året har man planer på att ge ut en bok om Saab och arbetskraftsinvandringen till Linköping, främst från Italien, under 1950- och 1960-talet. En bok om och av Sven Lindgren, ledande moderat i Linköping från tidigt 80-tal och två decennier framåt, är också på gång.
– Det handlar om hans tid i politiken. Det är kul, eftersom vi gett ut en bok av socialdemokraten Göthe Anderson. Här ställs det ju på sin spets, men det finns ett stort värde i att låta olika uppfattningar komma till tals, säger Johan Hagesund.
Vad är den största glädjen i ditt jobb?
– Det är väl redaktörsrollen. Jag älskar att jobba med text, att från grunden hjälpa till att förbättra ett manus för att få fram en slutversion. I den processen trivs jag bäst.