Ja till scenkonstbolaget - trots motstånd

Östgötateatern, Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken ska drivas i ett gemensamt scenkonstbolag. Men cheferna på de tre kulturinstitutionerna är mycket skeptiska. "Våra synpunkter har inte beaktats", skriver de.

Foto: Anders Kratz

Linköping2014-02-10 16:07

Det var i augusti förra året som Scenkonstbolagsutredningen i Östergötland presenterade förslaget att låte de tre "elefanterna" på scenkonstens område bilda ett gemensamt bolag. I en uppföljande konsekvensanalys som gjorts på uppdrag av landstingsstyrelsen och kommunstyrelserna i Norrköping och Linköping är slusatsen att det finns övervägande fördelar med bolagsidén.

Styrning

– Med ett gemensamt scenkonstbolag vill vi förbättra styrningen och samordningen och skapa en tydligare relation mellan institutionerna och oss som ägare. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att utveckla institutionerna, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

– Det är viktigt att understryka att det är tre verksamheter med olika särart och egna starka varumärken som ska fortsätta att utvecklas inom det gemensamma bolaget, säger Paul Lindvall (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

Skeptiska

Men de tre scenkonstinstitutionernas chefer är skeptiska och har under utredningsarbetet haft starka invändningar. Östgötamusikens chef Tomas Herrgårdh sa så sent som före jul i Corren:

– Vi utförde vårt uppdrag och tog fram ett förslag på hur ett scenkonstbolag skulle kunna se ut, men vi hittade ingenting som skulle vara gynnsamt med ett sådant bolag. För Östgötamusikens del kan jag inte alls se hur det skulle vara positivt, eftersom det inte finns några nya pengar i detta.

I går sa han "jag står för det jag har sagt" men hänvisade i övrigt till ett gemensamt uttalande som de tre institutionsceheferna skickade ut.

Inte beaktade

Där skriver Tomas Herrgårdh på Östgötamusiken, Johan Celander på Östgötateatern och Karin Veres på SON:

"Vi välkomnar fortsatt den önskan att långsiktigt stärka den regionala scenkonsten som vi uppfattar ligger till grund för förslaget. Efter en första genomläsning av förslaget ser vi dock att flera av de punkter, som vi i vår utredning pekade på som grundläggande, antingen inte alls har beaktats eller skjutits fram till en senare del av processen, då det formella beslutet om bolag redan kommer att ha fattats."

De fortsatte i samma försiktigt kritiska ton: "Vi kan, av förslaget, inte heller se hur ledningarna och styrelserna för de tre berörda verksamheterna ska involveras i den fortsatta processen."

Tanken är att det nya scenkonstbolaget ska bildas 1 januari 2015. Beslut i landstings- och respektive kommunfullmäktige ska tas i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!