Lördag 5 oktober är det dags för en heldag av nya insikter, skratt, musik och poesi. Det blir körsång, dans, baklängesmiddag, nya rön om skeletten i Bergsgraven, en visning i museet på temat "kampen för sexuell frihet", elektronisk musik med Simply Dead och mycket annat. Och allt är gratis.
Kvällens dragplåster är Emma Knyckare från podden "Flashback forever", som utgår från de ocensurerade kommentarerna på det beryktade diskussionsforumet.
– Hon har tittat på humanismen genom Flashbacks ögon, och vad folk säger om humanismen där. Spännande!, tycker Viveca Valgren som är ceremonimästare på universitetet och håller i årets Humanistdygn.
– Tidigare har man haft ett tema, som till exempel "den lekande människan". Det har vi valt att INTE ha i år. Vi har skapat underrubriken Kunskapsfestivalen, med människan i centrum. Till skillnad från Kulturnatten i Norrköping är det här lite mer kopplat till lite föreläsningar och föredrag, lite populärvetenskapligt och även inblandat med kulturinslag som konst och musik, berättar hon.
Humanistdygnet i Linköping var länge ett regelbundet återkommande evenemang vartannat år. Efter ett tiotal års uppehåll lanserades en nystart 2020, som omintetgjordes av pandemin. I stället fick Humanistdygnet sin comeback 2022.
Arvet efter författaren, komikern, radiochefen och filmregissören Tage Danielsson har genomsyrat Humanistdygnet ända sedan han deltog i det första evenemanget 1985. En kort tid senare avled han, 57 år gammal.
– Det var hans sista publika framträdande, och han framförde "Den akterseglade humanisten", säger Viveca Valgren.
Hela det framförandet kan man se på en tv-skärm i Tages paviljong, ett nytt museum som invigs på lördag.
– Det är en av de här gula stugorna vid Folkets park inne i Gamla Linköping som man har inrett med lite historia om Tages tid i Linköping. Och det är Tage Danielssons son som kommer att klippa bandet.
Det är också premiär för en digital vandring i Tages fotspår, som Bild Linköping skapat, där man vandrar från Gamla Linköping ner på stan och med hjälp av gps-punkter tar del av fakta och bilder om Tages uppväxt. På lördag får dessutom vandringen en extra dimension när Linköpings guideklubb spelar pop-up-teater på flera platser.
Och så delas förstår Tage Danielsson-priset ut. Årets pristagare är författaren och språkvetaren Sara Lövestam, som tidigare gästat Linköping i samband med Bokens dag.
Prisutdelningen sker på biblioteket. Där hålls även ett samtal om "Meningen med idrott", med bland andra förra LFC-spelaren Nilla Fischer. Ett samtal om AI blir det också, med komikern Diyari Mahmoud, känd för Halal Komedi, som moderator. Och till sist blir det quiz i Kårhuset kollektivet under ledning av Historielabbet från Lund.
– Det är ett ganska digert program, säger Viveca Valgren.
Hur var publikintresset senast?
– Det nådde inte samma höjder som på Humanistdygnets storhetstid. Men det känns som att vi har nått ut lite bättre i år och vi har fått positiv respons på programmet, många som kommer med glada tillrop och tycker att det låter spännande. Vi hoppas och tror att det här kommer att vara intressant för många, och att man kan hitta någonting..., säger Viveca Valgren, men hejdar sig.
– Jag skulle kanske snarare uppmana folk att gå på något som man INTE skulle ha gått på i vanliga fall, att man tar chansen att vara lite nyfiken och höra om sånt som man inte visste så mycket om sedan tidigare.