Ungefär 3 800 bidrag har kommit in till årets tävling, rekordet ligger på 4 300.
– Vi är nöjda med antalet. Det finns fortfarande fruktansvärt många duktiga fotografer runtom i Sverige, säger Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb (PFK) och fotograf/reporter på Corren.
Stefan Jerrevång, frilansfotograf och ordförande för PFK:s östra distrikt, lyfter fram det svenska pressfotots höga standard, men ser också att neddragningarna av antalet fotografer inom många mediehus har konsekvenser.
– Det görs bättre bildreportage än någonsin i Sverige just nu. Spetsen är stark, och hävdar sig också internationellt, men bredden håller på att försvinna, säger han.
De vinnande bidragen är redan utsedda men presenteras inte förrän på lördag eftermiddag i Garden på Konsert och kongress. När jag kommer förbi håller arrangörsgänget precis på hänga upp bilderna i Galleri K, strax intill. Allt är väldigt hemligt och ett svart draperi hänger över ingången. Utställningen kommer sedan att vara öppen för alla intresserade.
– Vi vill stimulera bildjournalistiken, men också fotointresset hos allmänheten, säger Christer Elderud, suppleant i styrelsen för Årets bild och under många år fotograf på Corren.
Även själva galan är öppen för alla. Förutom prisutdelning blir det föreläsningar av såväl rutinerade pressfotografer som nyare förmågor.
– Det här är inte en tävling för inbördes beundran, säger Mia Karlsvärd.
Stefan Jerrevång fyller i:
– Om man älskar fotografi så ska man ta chansen och komma hit och titta.
I år är första gången som frilansarna är fler än de fast anställda fotograferna bland vinnarna. I övrigt har arrangörerna inte hittat några speciella trender bland tävlingsbidragen. Tillståndet i välden är oroligt, och det återspeglas i bilderna. Tuffast konkurrens är det i klasserna som drar till sig flest bidrag, som porträtt, vardagsliv och sport.
– Sportbilden är en genre som utvecklats mycket. Tidigare handlade det mest om enskilda bilder från tävlingar och matcher, numera följer man även idrottsmännen bakom kulisserna, under deras träning och uppladdning, säger Mia Karlsvärd.
Den snabba tekniska utvecklingen har gjort att pressfotografernas roll förändrats i rask takt de senaste åren. Förutom stillbilder kan deras jobb numera även handla om att filma, göra intervjuer, sända live – och skriva.
– Tidigare gjorde fotograferna ett moment, nu handlar det om tre-fyra, säger Stefan Jerrevång.