25 år av slit, kärlek och tunnbrödsrullar

I 25 år har Nuri Brahim och Ebrahim Swed stekt burgare på ett av stans mest klassiska snabbmatshak – Stångebro gatukök. En institution som vuxit fram genom hårt slit och nytt mos varje timme.

"Tunnbrödsrullarna är populära. Det som är bra med rullen är att den håller värmen bättre när du tar hem den. Det är folie runt den och det händer inget med grejerna i den", säger Nuri Brahim.

"Tunnbrödsrullarna är populära. Det som är bra med rullen är att den håller värmen bättre när du tar hem den. Det är folie runt den och det händer inget med grejerna i den", säger Nuri Brahim.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-04-15 05:00

Potatismoset. När man pratar om Stångebro gatukök nämns alltid potatismoset.

– Det är färskt hela tiden, säger Ebrahim.

Gör ni nytt varje dag?

– Inte bara varje dag, vi gör nytt varje timme.

– Det är för att det inte ska bli dåligt. Vi har ruljangs på det, och då blir kvalitén högre. Vi kokar potatis och gör det från grunden, fyller Nuri i.

Inget pulvermos här?

– Nej.

undefined
Aina Fiedler började handla på gatuköket redan när de låg på andra sidan vägen: "Jag bor i Tannefors och tycker inte om att laga mat. De har jättefin mat här".

De två vännerna bestämde sig för att ta över gatuköket den första mars 1998. Då låg huset på andra sidan vägen, och inte mycket i kvarteret var sig likt. Förutom bostadshuset "Kannan" mittemot, det står kvar.

– Då var det två små kiosker. Det ena var ett gatukök och den andra var mer av en tobaksaffär med godis och så, berättar Nuri.

undefined
Potatisen står ständigt på kokning i köket. Moset görs nytt varje timme för att det ska hållas fräscht.

Ebrahim och Nuri har hört sig för bland Tanneforsbor och tror att gatuköket har funnits i närmare 70 år. En stor historia att axla alltså.

– Bland det första vi gjorde var att gå över till svenska produkter och körde bara svenskt kött. Kunderna kanske inte tänkte så mycket på det då, men nu uppskattas det, säger Nuri.

– Vi hade samma meny ungefär, men vi har fler hamburgare nu och vi har utvecklat såserna. Man hittar alltid lösningar på vad man ska göra. Samma sak med logistiken, man utvecklar sig. Det gör vi hela tiden, vi står aldrig still, lägger Ebrahim till.

undefined
På väggen inne i gatuköket hänger bilder som visar hur gatuköket sett ut tidigare. Ebrahim och Nuri har frågat runt bland boende i Tannefors och tror att gatuköket har funnits här sedan 1954 ungefär.

År 2000 när Scandic skulle byggas blev de tvingade att flytta. Till andra sidan vägen.

– Då var man lite nervös för hur det skulle gå här. Men det gick lika bra på den här sidan, säger Nuri.

Byggde ni ett nytt hus då?

– Nej, de lyfte kiosken med lastbil och kran, minns Ebrahim.

– De gjorde det på natten, så vi kunde öppna nästa dag igen. Vi väntade kanske någon dag, men ändå. Han som lyfte sade att vi kunde ha ett glas vatten där inne som skulle stå kvar när de satte ner kiosken, berättar Nuri.

undefined
Emil Wåhlander och Emil Andersson kommer till gatuköket för tunnbrödsrullarna som innehåller det berömda moset.

Sedan dess har huset stått still på sin plats vid Tullrondellen. De har sett hur området runt omkring dem har förändrats, inte minst nu på senaste med gigantiska Link Business center bredvid.

– Jag tycker att de har gjort det finare. Man ser att folk promenerar här runt ån. Det börjar bli mer liv. Vi märker på sommaren att många tar med sig maten och sätter sig vid ån och myser, säger Nuri.

undefined
Ebrahim Swed: "Det finns inte så många gatukök kvar. Det är roligt att tänka långsiktigt och vara kvar på samma ställe. Kunderna uppskattar det vi gör, och då blir det extra roligt".

Det har inte alltid varit helt lätt att driva gatuköket. I början jobbade Nuri och Ebrahim väldigt mycket och de långa öppettiderna var slitsamma.

– Då jobbade vi kanske 13-14 timmar om dagen. Det gör vi inte nu. Vi har lärt oss och nu går det på rutin, säger Nuri.

undefined
Nuri Brahim: "På fredagar är det lite speciellt. Man märker att det är sista dagen på jobbet. Då ökar beställningarna som de tar med sig. Alla ska ha samtidigt också, kvart i tolv ungefär".

De första tio åren ville Nuri och Ebrahim att någon av dem alltid skulle vara på plats när gatuköket hade öppet. Det har de vågat släppa på nu.

– Men det har varit svårt att hitta personal ibland. Folk vill ha jobb men är inte alltid så intresserade av arbetet. Det är svårt när folk inte brinner för det de gör, säger Nuri.

undefined
På menyn finns många olika sorters hamburgare och kunderna får ofta favoriter som de håller fast vid. Baconburgaren är ett populärt val.

Den stora skylten på taket är ett känt landmärke i Tannefors. Den har varit med sedan de flyttade över vägen. Men varför blev det en korv på skylten när fokus är hamburgare? Det blev helt enkelt snyggare, berättar ägarna.

Har ni 25 år till i er?

– Nej, nej, svarar Nuri och skrattar.

– Vi har sagt att vi kör på, sen får vi se, fyller Ebrahim i.

Hur tänker ni kring framtiden?

– Man får väl tänka lite mer på det vegetariska. Vi har lagt till en del på menyn, det är mer åt det hållet man måste gå. Det är svårt med vegetariskt, man måste hitta på något själv. Men det kanske är nästa steg.

undefined
Mats Larsson tycker att tunnbrödsrullen med grillspett är underbar. Han handlar ofta mat hos Ebrahim och Nuri.
Den lokala matkulturen

I den här serien gör vi nedslag hos personer i vårt område som jobbar med mat.

Det kan vara allt ifrån en engagerad bagare, en restaurang med ett unikt koncept eller en lokal producent av en spännande råvara.

Finns det något kring den lokala matkulturen som du skulle vilja läsa mer om? Tipsa oss gärna på kultur@corren.se.

Karta: Stångebro Gatukök
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!