Tema vänskaper på kulturdagen – och prisutdelning

Övralidseftermiddagen är tillbaka. Efter pandemiuppehåll arrangeras kulturevenemanget för tionde gången. En prisad författare är på plats för att hyllas.

Nina Burton kommer vara på plats för att ta emot övralidspriset som hon tilldelades 2020. På bilden från 2015 tar hon emot Augustpriset.

Nina Burton kommer vara på plats för att ta emot övralidspriset som hon tilldelades 2020. På bilden från 2015 tar hon emot Augustpriset.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Linköping2022-03-22 19:54

– Det är jättekul att kunna öppna portarna igen och bjuda på ett bra program. Vi brukar chockera stockholmarna lite med att det är så många som kommer på sådant här i Linköping, säger Martin Kylhammar som är värd för evenemanget.

Eftermiddagen hålls vartannat år och 2020 fick man ställa in den på grund av pandemin. Men på fredag 25 mars 15.00 i Equmeniakyrkan är det dags igen. Temat för dagen är Vänskaper. 

Verner von Heidenstam, som ju bodde på Övralid, står inte alltid i fokus för samtalen. Men ofta hittar arrangörerna och de olika talarna anknytningar till honom. 

– I år tänkte vi porträttera några utav Heidenstams vänner, och belysa vänskap i kulturlivet. Ofta är vänskap inte alldeles okomplicerad.

undefined
Martin Kylhammar är proffesor vid Linköpings universitet. Han är värd för Övralidseftermiddagen.

Eftermiddagen kommer inledas med att Nina Burton får ta emot 2020 års övralidspris. Prisutdelningen under hennes år ställdes in på grund av pandemin. Nina Burton fick 2015 Augustpriset i kategorin Årets svenska facklitterära bok.

– Hon är en svensk essäist. Känd på senare tid för sina fantastiska essäer om kvinnohistoria och humanismens historia. Nu senast skrev hon om livet utifrån sin trädgård när man sitter i pandemins isolering. 

Nina Burton kommer även få prata om Heidenstam, vilket pristagarna alltid får göra.

Det kommer också att bli en del musik från Östgöta kammarkör. Evenemanget är gratis och vem som helst får komma, och det bjuds på bubbel och snittar.

– Vi försöker göra det så trevligt vi kan för alla som kommer.

Karta: Equmeniakyrkan Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!