Hobbyn växte – nu dansar 700 elever hos Lovisa och Sanna

Linköpingstjejerna Lovisa Ingestig och Sanna Forslund står bakom Strive Dance Studio, som är en av de ledande dansverksamheterna i Linköping. Deras stora engagemang för unga kvinnor har gett en nominering till Plan Internationals Flickapris som delas ut på internationella flickdagen den 7 oktober.

Lovisa Ingestig och Sanna Forslund, grundarna av Strive Dance Studio, visar upp lite danssteg för nybörjare.

Foto: Ellinor Eke-Göransson

Linköping2024-10-05 20:00

Allt började som en hobbyverksamhet 2016. De två vännerna Lovisa och Sanna brann för dansen och ville samla andra dans-entusiaster i Linköping. Åtta år senare driver de Strive Dance Studio med 700 aktiva elever som "lever och andas Strive".

– Vi ville skapa något som vi själva hade velat ha när vi var yngre. Ett sammanhang där någon verkligen tror på en och som satsar lite extra. Det här är våra elevers största intresse och vi vill verkligen ta tillvara på det, säger Sanna.

– Hos oss får man drömma stort och vara precis den man är. Vi är elevernas trygga punkt och många hänger här både innan och efter träningarna. Vi är som en familj och det här är som många tjejers andra hem, fyller Lovisa i.

undefined
Sanna Forslund och Lovisa Ingestig har grundat och driver Strive Dance Studio. Tillsammans med sex andra instruktörer anordnar de dansträningar på Campushallen i Valla och i Ebbepark.

Tjejerna berättar om deras stora mål: att vara den dansskola i Linköping som går mot jantelagen. Den dansskola som är till för alla som "vill något extra".

– Vi brinner för den kreativa processen och har gjort det sedan starten. Det är klart att dansen är viktig men Strive står främst för att gå det där steget längre, säger Lovisa.

Att gå det där steget längre tar framför allt uttryck under de föreställningar som anordnas i slutet av varje termin. Där satsar de stort på dansen, scenkläderna och de visuella effekterna som tillsammans ska förstärka de viktiga frågeställningar som lyfts fram.

– I våra föreställningar handlar alla dansnummer om ett viktigt tema och från dag ett har vi varit inne på kvinnors kamp och rättigheter. Det känns som att det ger mer tyngd till dansen, det blir en mer intressant upplevelse och det ger framför allt utrymme för reflektion hos både dansarna och publiken, säger Sanna.

Deras olika teman har handlat om allt från aborträtt till våld i nära relationer och om kvinnligt ledarskap. 

– Det blir inte bara en dans till en låt utan de börjar fundera över saker som: Vad handlar låten om? Hur vi ska får fram det i olika rörelser? Eleverna lär sig att tänka större och vi tror det är något de kommer bära med sig långt senare i livet, förklarar Lovisa.

undefined
"Många av våra elever är här hela tiden och hänger även när de inte dansar. Det är en stor gemenskap för många, det blir som ett andra hem", säger Lovisa Ingestig.

Förhoppningen är att eleverna ser Strive som ett "safe space" där de kan lyfta alla möjliga funderingar och problem de har i livet. Lovisa och Sanna agerar ofta bollplank och delar med sig av egna erfarenheter.

– Eleverna kommer från alla möjliga familjer och bakgrunder, så det kan bli extra starkt för dem när vi lyfter ett tema som de kan relatera till sina egna liv, säger Lovisa.

– Vi ser framför allt mycket psykisk ohälsa och ätstörningar här, det är problem vi möter nästan dagligen. Det kan vara en bra plats att börja prata om allt det här som kanske skaver, men som är så viktigt att våga prata om, fortsätter Sanna.

undefined
"Hos oss är det okej att känna att man är grym på att dansa och att man inte ska be om ursäkt för det. Här får alla ta plats", säger Sanna Forslund.

Tjejernas arbete har gjort att de blivit nominerade till Plan Internationals Flickapris som lyfter fram personer och organisationer som kämpar för flickors rättigheter. Årets prisutdelning sker den 7 oktober i Stockholm.

– Att bara få komma dit och träffa de andra som är nominerade känns coolt. Alla har gjort så mycket viktiga saker för kvinnor så det ska bli kul att vara kring så många inspirerande personer, säger Sanna.

– Det är klart vi håller tummarna för vinst, men det är en ära att bara vara nominerade, säger Lovisa. 

undefined
Idag har Strive åtta anställda danslärare som undervisar ungefär 700 elever, allt från 3-åringar till 60+. Ledorden är energi, utveckling och kreativitet och tjejerna jobbar hårt för att vara den ledande och mest kreativa dansskolan i Linköping.

Oavsett om det blir pris eller inte har tjejerna stora planer på att fortsätta utveckla sin verksamhet framöver. De menar att det finns ett väldigt stort dansintresse i stan, men för att lyckas växla upp efterfrågas bättre dialog från Linköpings kommun.

– Det finns många dansskolor i stan och ett bra utbud, men jag tycker absolut att Linköpings kommun borde satsa mer på att framhäva dansen på alla möjliga sätt, säger Lovisa.

Vad kan de göra tänker ni?

– Det handlar främst om lokaler. Det är ganska begränsat i Linköping och det är svårt att hitta något som är lagom stort för vår verksamhet, säger Lovisa.

– Det byggs många fotbollsplaner och inomhushallar men det är inte alltid anpassade för dansverksamhet. Kommunen kan missa sådant om de inte har tillräcklig dialog med oss aktörer, menar Sanna.

Är er uppfattning att danspubliken är tillräckligt stor för att kunna fylla större lokaler?

– Det är svårt att svara på i större utsträckning, men hos oss finns absolut publik och det är alltid fullsatt, säger Lovisa.

undefined
Utöver danslektioner är Strive ofta ute och uppträder runt om i Östergötland. De har bland annat dansat under Molly Sandéns turnépremiär i Saab arena 2022 och agerat ”fördansare” till Andreas Lundstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!