Historikern och journalisten Henrik Berggren har ägnat de senaste sju åren åt att skriva "Landet utanför - Sverige och kriget", en boktrilogi som kronologiskt följer hur svenskarna upplevde andra världskriget. Den sista delen, som täcker 1943 till 1945, kom ut i september förra året. Boken har hyllats storligen och den fick bland annat Stora Fackbokspriset och nominerades till Augustpriset. Dagens Nyheters recensent kallade trilogin för en framtida svensk klassiker
– Min idé var att skriva en kronologisk berättelse där jag följer utvecklingen i kriget och hur svenskarna reagerar på det. Jag hade läst ganska mycket om kriget men jag kände att jag förstod inte riktigt. Jag hade inte riktigt koll egentligen vad som hände, allting var fragmenterat. Där var förintelsen, där var finska vinterkriget, där var Zarah Leander, gengas, ransonering, you name it. Men hur såg det ut egentligen? Hur upplevde människor kriget egentligen? säger Henrik Berggren till Corren.
Förutom att läsa litteratur och se på filmer från perioden han skrev om gick han även till Kungliga Biblioteket och läste Aftonbladet och Dagens Nyheter dag för dag. Allt för att helt befinna sig i den tidsperiod som han skrev om.
– Det fanns ju ögonblick då jag kände att jag var mer inne i den tiden än jag var i nutiden. Jag började undra vad tidningarna skulle skriva om Karl Gerhards revy på kultursidorna dagen efter eller hur det skulle gå för Degerfors i allsvenskan 1943.
På onsdagskvällen kommer Berggren till Linköping och Babettes litteratursalong, för ett samtal som leds av bibliotekarien Benjamin Forsberg. Men hur Östergötland var under andra världskriget är inte helt enkelt att säga.
– Bilden av Östergötand under kriget är lite splittrad. Det första jag tänker på är en högerpartistisk politiker i samlingsregeringen som har varit ute på någon slags turné i Östergötland 1942. När han kommer tillbaka berättar han för partiledaren att "du kan inte tro vad kompakt motståndet är mot Tyskland där ute". Men sen har vi ju Östgöta Correspondentens historia, som under den här tiden var en av de mest protyska tidningarna i Sverige. Tidningen var fortfarande tyskvänlig 1943 och vid det laget var det svårt att vara tyskvänlig i Sverige, om man var mån om sitt goda namn det vill säga. Så bilden av Östergötland är som sagt lite splittrad.