Het debatt om kulturen i Linköping

– Ni glömmer bildningsförbunden och sänker kulturbidragen!

Göran Forsmark i pjäsen "Grobianen – eller den kulturfattige mannen – finns han?", skriven av Åsa Lindholm och regisserad av Göran Sarring. Pjäsen öppnade kulturdebatten på Nationernas hus.

Göran Forsmark i pjäsen "Grobianen – eller den kulturfattige mannen – finns han?", skriven av Åsa Lindholm och regisserad av Göran Sarring. Pjäsen öppnade kulturdebatten på Nationernas hus.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-05-07 22:01

Det sa Ann-Helen Fernberg, från NBV och producent för Gamla Linköpings friluftsteater under onsdagskvällens kulturdebatt på Nationernas hus. Den borgerliga alliansen fick flera skopor ovett för Linköpings kommuns rådande kulturpolitik. Jakob Björneke (S) påpekade att kommunen sänkt kulturbidragen och minskat möjligheten för Kulturskolan att komma ut till alla skolor. Moderatorn – teaterregissören Göran Sarring – spände blicken i kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) och påminde om att kultur inte lätt kan mätas eller prissättas.

– Ingenstans i kulturmålen för kommunen står det något om att kultur ska vara bra för människor och få dem att må bättre, sa Sarring.

Lindvall kontrade med kultur i offentliga miljöer:

– Exempelvis utsmyckningar i parker. Det är också något som vi kommer att se mer av i samband med alla bostadsbyggen som är på väg i Linköping, sa han.

Konstnären Stina Opitz sa att det byggs idrottshallar och arenor för idrottslivet men viljestark satsning på kulturen är det sämre med:

– Varje valår brukar jag och mina kollegor gå runt i valstugorna och fråga vad man vill med kulturen. Vi får aldrig något svar! På sin höjd något om barnkultur, men sällan några detaljer! Kulturpolitik måste handla om att våga lyfta fram olika uttryck som exempelvis graffiti. Vi skulle kunna göra Linköping till en kultur- och kunskapsstad.

Socialdemokraternas Jakob Björneke var inne på något liknande.– Det fattas idéer om att ligga i framkant på kulturområdet. Och det fattas en satsning på film, sa Björneke.

Länskonstkonsulenten Lena Wiklund lyfte vikten av att se till så att kulturutövare stannar i Linköping och i länet.

– Det krävs rimliga ersättningar för exempelvis konstutställningar, sa hon.

Göran Sarring tog upp frågan om kulturskolor inte borde vara lagstadgade och till och med gratis.

– Luleå kommun har infört gratis kulturskola. Om eleven har för hög frånvaro åker man ut, sa han.

Sedan ropade han fram Rebecka Gabrielsson (FP) och frågade om hon ville ha lagstadgad kulturskola. Hon talade om vikten av näringslivets kultursponsring. Men hon svarade inte på frågan under den tid som Corren var på plats.

Svarade gjorde däremot kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Vikinge (C) som replikerade Stina Opitz.

– Vi har lagt 599 kronor per invånare och år på idrotten och cirka 1 400 kronor per invånare och år på kultur. Att vi bygger hallar och arenor beror på att vi ligger ordentligt efter med det i Linköping

Sedan berättade han om det stora problemet:

– Vi har ungdomssatsningar på Elsas hus och inte minst på Skylten inne i centrum. Men de som kommer dit är huvudsakligen ungdomar med svensk bakgrund. Det är känt att ungdomar i socialt utsatta områden har svårare att komma utanför området där de bor. Därför behövs kultursatsningar i de här områdena, som Ryd, Skäggetorp och Berga, sa Lars Vikinge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!