Hemliga duon bedömer stans krogar

Personerna bakom Instagramkontot Mat i Linköping vill inte avslöja vilka de är. På fritiden smyger duon runt på Linköpings krogar och testar maträtter.

Instagramkontot Mat i Linköping startades för två år sedan då duon bakom tyckte att det fattades någon som skrev om Linköpings restauranger.

Instagramkontot Mat i Linköping startades för två år sedan då duon bakom tyckte att det fattades någon som skrev om Linköpings restauranger.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-27 18:00

M och P. Så kallar sig de som skriver inlägg på Instagramkontot Mat i Linköping. De drygt 4 500 följarna vet inte vilka M och P är. Bara några få av deras kompisar vet att duon ligger bakom inläggen med matnyttiga tips.

Mat i Linköping, eller MIL som vi kan kalla dem, testar restauranger i Linköping och skriver om dem på Instagram. På systerkontot Mat i Östergötland breddar de sig geografiskt och testar krogar i hela länet. M och P är anonyma för att få den genuina upplevelsen av en restaurang, deras intryck ska vara samma som vem som helst som äter där. 

För två år sedan startades MIL. Duon älskar mat, och de tyckte att det fattades ett konto som skrev om restauranglivet i Linköping.

Formatet på inläggen har varit ungefär samma sedan de började. De beställer in ett antal rätter, fotar dem, äter och pratar igenom upplevelsen. När de kommer hem skriver M ner intrycken. Var det gott? Var servicen bra? Kunde personalen beskriva vad som fanns i rätterna? 

– Vi håller inte alltid med varandra, men det försöker vi skriva då. Vi har ganska olika stil där jag är lite mer kräsen och P är lite mer öppen. Om det verkligen sticker ut så skriver vi att P tyckte det här och M det här. Vi har helt olika stilar också. P gillar mycket mer fisk och vegetariskt och jag tar ofta kött. Så vi kompletterar varandra, säger M.

Endast ett fåtal krögare vet vilka som ligger bakom kontot. Men ibland blir duon oroliga att andra gäster förstår vilka de är när de fotar maten.

– Det är bra för alla fotar ju mat i dag med sina mobiler. Men ibland kan jag se att det sitter folk vid andra bord som tittar jättenoga på en när man fotar. Då tänker jag att jag måste vänta en vecka med att lägga upp inlägget så att ingen vet att det var jag som var där, säger M.

undefined
M och P kallar sig personerna bakom kontot, som är anonyma för att få en korrekt upplevelse av restaurangerna de testar.

Störst vikt på kontot läggs vid beskrivning av maten och upplevelsen. Men duon har märkt att följare är intresserade av mer tyckande och recensioner av maten. Så de har planer på att skriva mer om vad de faktiskt tyckte om rätterna och servicen.

M och P vill dock påpeka att de inte är några professionella matrecensenter som går runt med strikta formulär och betygsätter belysningen på restaurangen. Och att det självklart är subjektivt vad man tycker är gott.

– Vi älskar mat, all typ av mat. Om det så är korv med bröd på ett torg i Wien eller en fulpizza på nyårsdagen. Vi diskriminerar ingen mat, för all mat har sin plats. Det är ganska sällan som vi är missnöjda, men det är klart att vi har ätit äcklig mat i våra dagar, säger M.

Vilket är ert favoritkök?

– Vietnamesiskt är nog det bästa, säger M och P håller med.

– Jag är svag för det mesta asiatiska. Men jag är också galen i tacos, lägger M till.

Vad gör er extra imponerade på en restaurang?

– Om de har små engångshanddukar ihoprullade på toaletterna så har de vunnit direkt. Och bra mat och bra service helt enkelt, säger P.

– Service ska man inte underskatta. I den här eran med så himla mycket appar på restauranger tycker jag att man tappar en viktig dimension. Vi tycker att det är trevligt att prata mat och vi ställer ofta frågor om rätterna, säger M.

Vad är en varningsflagg på en restaurang för er?

– Den här sidosalladen med gurka, tomat och ett salladsblad. Det ser verkligen ut som att man bara har slängt på de grönsakerna som de tror alla äter och som de har hemma, säger M.

– För mig är det en för stor meny. Det finns restauranger som klarar av det, men det brukar vara trubbel och att kvalitén försvinner, säger P.

Vad saknar ni i Linköpings restaurangliv?

– Det finns ingen bra fiskrestaurang som bara inriktar sig på det. Hela det afrikanska köket fattas ju också. Jag tror inte att det finns en enda afrikanskt inspirerad restaurang i hela Linköping, säger M.

undefined
Matbilder, beskrivande texter och en del recenserande finns att hitta på kontot.

Med över 4 500 följare börjar kontot att bli lite av en maktfaktor i restauranglivet. Än så länge gör M och P inga betalda samarbeten med restauranger. De tipsar om olika quiz och temakvällar för att vara schyssta. Men i framtiden skulle det kunna bli aktuellt att ta betalt av ställen som vill synas på kontot.

Att restaurangerna följer dem och bryr sig om vad de skriver märker de ofta. Om duon inte varit helt nöjda kan de få erbjudanden om att besöka en restaurang igen där upplevelsen då ska vara bättre. Sådana inviter tackar de nej till, M och P vill grunda sina inlägg på den upplevelse som vem som helst får när de besöker krogarna. 

Matställena tar också ofta till sig av den kritik kontot levererar, och är tacksamma för att MIL uppmärksammat dem på saker som kan bli bättre.

– En gång skrev vi om att en italiensk restaurang bara hade franskt vin och att vi tyckte det var dåligt. Men då såg restaurangen det och nu har de italienskt vin på menyn, säger P och skrattar.

undefined
Instagramkontot Mat i Linköping startades för två år sedan då duon bakom tyckte att det fattades någon som skrev om Linköpings restauranger.

Det är inte bara restaurangerna som duon har kontakt med. Även följarna interagerar en del med kontot. M och P skulle dock gärna vilja ha ännu mer kontakt med de som tar del av inläggen.

– Vi har våra stammisar på kontot som alltid skriver till oss. "Nu är det födelsedag igen, vart ska vi gå?", det är jättekul att få sådana frågor. Man ser också att vissa personer kommenterar oftare än andra. Men våra inlägg kanske inte inbjuder så mycket till diskussion. Ibland har jag tänkt att det vore kul att ha en Facebookgrupp där man faktiskt kan prata mat, säger M.

Just nu är kontot fyllt av tips på julbord och nyårsmiddagar. Vid högtider brukar MIL passa på att tipsa om restaurangernas specialerbjudanden. Under pandemin blev det mer hämtmat, då recenserade P och M hur maten höll sig ända hem. 

En sak som de skulle vilja göra mer av är tester. De har gjort tre hitintills: Kanelbullar, semlor och sushi.

– Vi har pratat om att göra fler tester, de kan bara inte komma så ofta. Det är så mycket jobb bakom. Det tar liksom en hel dag att bara åka runt och köpa maten, säger P.

M och P driver Mat i Linköping vid sidan av sina vanliga jobb. Ibland blir det lite stressigt och då kommer inte lika många inlägg upp. Men det finns ingen tanke på att lägga ner, tvärtom.

– Det har varit en liten dröm att driva kontot på heltid, men det går lite upp och ner. Eller jo jag skulle absolut kunna tänka mig att göra det. Det skulle kännas lite vemodigt att slänga bort mitt andra jobb, men jag tycker att det här med maten är jättekul. Det finns få saker som gör mig så eld och lågor som mat, säger M.

Mat i Linköping

Det roligaste med kontot:

M: Vi äter ute mer för att vi har det. När vi bodde i centrum åt vi ute mycket mer än vad vi skulle gjort annars.

Det jobbigaste med kontot:

P: När vi inte lagt ut något på ett tag så känns det som att vi måste gå ut för att ha något att skriva om. Ett tag under pandemin var det svårt när inget nytt öppnade. Det var bara saker som stängde. Ibland är det också jobbigt att inte få äta maten varm.

M: En bra bild är viktigare än att maten är varm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!