M och P. SÄ kallar sig de som skriver inlÀgg pÄ Instagramkontot Mat i Linköping. De drygt 4 500 följarna vet inte vilka M och P Àr. Bara nÄgra fÄ av deras kompisar vet att duon ligger bakom inlÀggen med matnyttiga tips.
Mat i Linköping, eller MIL som vi kan kalla dem, testar restauranger i Linköping och skriver om dem pĂ„ Instagram. PĂ„ systerkontot Mat i Ăstergötland breddar de sig geografiskt och testar krogar i hela lĂ€net. M och P Ă€r anonyma för att fĂ„ den genuina upplevelsen av en restaurang, deras intryck ska vara samma som vem som helst som Ă€ter dĂ€r.
För tvÄ Är sedan startades MIL. Duon Àlskar mat, och de tyckte att det fattades ett konto som skrev om restauranglivet i Linköping.
Formatet pÄ inlÀggen har varit ungefÀr samma sedan de började. De bestÀller in ett antal rÀtter, fotar dem, Àter och pratar igenom upplevelsen. NÀr de kommer hem skriver M ner intrycken. Var det gott? Var servicen bra? Kunde personalen beskriva vad som fanns i rÀtterna?
â Vi hĂ„ller inte alltid med varandra, men det försöker vi skriva dĂ„. Vi har ganska olika stil dĂ€r jag Ă€r lite mer krĂ€sen och P Ă€r lite mer öppen. Om det verkligen sticker ut sĂ„ skriver vi att P tyckte det hĂ€r och M det hĂ€r. Vi har helt olika stilar ocksĂ„. P gillar mycket mer fisk och vegetariskt och jag tar ofta kött. SĂ„ vi kompletterar varandra, sĂ€ger M.
Endast ett fÄtal krögare vet vilka som ligger bakom kontot. Men ibland blir duon oroliga att andra gÀster förstÄr vilka de Àr nÀr de fotar maten.
â Det Ă€r bra för alla fotar ju mat i dag med sina mobiler. Men ibland kan jag se att det sitter folk vid andra bord som tittar jĂ€ttenoga pĂ„ en nĂ€r man fotar. DĂ„ tĂ€nker jag att jag mĂ„ste vĂ€nta en vecka med att lĂ€gga upp inlĂ€gget sĂ„ att ingen vet att det var jag som var dĂ€r, sĂ€ger M.
Störst vikt pÄ kontot lÀggs vid beskrivning av maten och upplevelsen. Men duon har mÀrkt att följare Àr intresserade av mer tyckande och recensioner av maten. SÄ de har planer pÄ att skriva mer om vad de faktiskt tyckte om rÀtterna och servicen.
M och P vill dock pÄpeka att de inte Àr nÄgra professionella matrecensenter som gÄr runt med strikta formulÀr och betygsÀtter belysningen pÄ restaurangen. Och att det sjÀlvklart Àr subjektivt vad man tycker Àr gott.
â Vi Ă€lskar mat, all typ av mat. Om det sĂ„ Ă€r korv med bröd pĂ„ ett torg i Wien eller en fulpizza pĂ„ nyĂ„rsdagen. Vi diskriminerar ingen mat, för all mat har sin plats. Det Ă€r ganska sĂ€llan som vi Ă€r missnöjda, men det Ă€r klart att vi har Ă€tit Ă€cklig mat i vĂ„ra dagar, sĂ€ger M.
Vilket Àr ert favoritkök?
â Vietnamesiskt Ă€r nog det bĂ€sta, sĂ€ger M och P hĂ„ller med.
â Jag Ă€r svag för det mesta asiatiska. Men jag Ă€r ocksĂ„ galen i tacos, lĂ€gger M till.
Vad gör er extra imponerade pÄ en restaurang?
â Om de har smĂ„ engĂ„ngshanddukar ihoprullade pĂ„ toaletterna sĂ„ har de vunnit direkt. Och bra mat och bra service helt enkelt, sĂ€ger P.
â Service ska man inte underskatta. I den hĂ€r eran med sĂ„ himla mycket appar pĂ„ restauranger tycker jag att man tappar en viktig dimension. Vi tycker att det Ă€r trevligt att prata mat och vi stĂ€ller ofta frĂ„gor om rĂ€tterna, sĂ€ger M.
Vad Àr en varningsflagg pÄ en restaurang för er?
â Den hĂ€r sidosalladen med gurka, tomat och ett salladsblad. Det ser verkligen ut som att man bara har slĂ€ngt pĂ„ de grönsakerna som de tror alla Ă€ter och som de har hemma, sĂ€ger M.
â För mig Ă€r det en för stor meny. Det finns restauranger som klarar av det, men det brukar vara trubbel och att kvalitĂ©n försvinner, sĂ€ger P.
Vad saknar ni i Linköpings restaurangliv?
â Det finns ingen bra fiskrestaurang som bara inriktar sig pĂ„ det. Hela det afrikanska köket fattas ju ocksĂ„. Jag tror inte att det finns en enda afrikanskt inspirerad restaurang i hela Linköping, sĂ€ger M.
Med över 4 500 följare börjar kontot att bli lite av en maktfaktor i restauranglivet. Ăn sĂ„ lĂ€nge gör M och P inga betalda samarbeten med restauranger. De tipsar om olika quiz och temakvĂ€llar för att vara schyssta. Men i framtiden skulle det kunna bli aktuellt att ta betalt av stĂ€llen som vill synas pĂ„ kontot.
Att restaurangerna följer dem och bryr sig om vad de skriver mÀrker de ofta. Om duon inte varit helt nöjda kan de fÄ erbjudanden om att besöka en restaurang igen dÀr upplevelsen dÄ ska vara bÀttre. SÄdana inviter tackar de nej till, M och P vill grunda sina inlÀgg pÄ den upplevelse som vem som helst fÄr nÀr de besöker krogarna.
MatstÀllena tar ocksÄ ofta till sig av den kritik kontot levererar, och Àr tacksamma för att MIL uppmÀrksammat dem pÄ saker som kan bli bÀttre.
â En gĂ„ng skrev vi om att en italiensk restaurang bara hade franskt vin och att vi tyckte det var dĂ„ligt. Men dĂ„ sĂ„g restaurangen det och nu har de italienskt vin pĂ„ menyn, sĂ€ger P och skrattar.
Det Ă€r inte bara restaurangerna som duon har kontakt med. Ăven följarna interagerar en del med kontot. M och P skulle dock gĂ€rna vilja ha Ă€nnu mer kontakt med de som tar del av inlĂ€ggen.
â Vi har vĂ„ra stammisar pĂ„ kontot som alltid skriver till oss. "Nu Ă€r det födelsedag igen, vart ska vi gĂ„?", det Ă€r jĂ€ttekul att fĂ„ sĂ„dana frĂ„gor. Man ser ocksĂ„ att vissa personer kommenterar oftare Ă€n andra. Men vĂ„ra inlĂ€gg kanske inte inbjuder sĂ„ mycket till diskussion. Ibland har jag tĂ€nkt att det vore kul att ha en Facebookgrupp dĂ€r man faktiskt kan prata mat, sĂ€ger M.
Just nu Àr kontot fyllt av tips pÄ julbord och nyÄrsmiddagar. Vid högtider brukar MIL passa pÄ att tipsa om restaurangernas specialerbjudanden. Under pandemin blev det mer hÀmtmat, dÄ recenserade P och M hur maten höll sig Ànda hem.
En sak som de skulle vilja göra mer av Àr tester. De har gjort tre hitintills: Kanelbullar, semlor och sushi.
â Vi har pratat om att göra fler tester, de kan bara inte komma sĂ„ ofta. Det Ă€r sĂ„ mycket jobb bakom. Det tar liksom en hel dag att bara Ă„ka runt och köpa maten, sĂ€ger P.
M och P driver Mat i Linköping vid sidan av sina vanliga jobb. Ibland blir det lite stressigt och dÄ kommer inte lika mÄnga inlÀgg upp. Men det finns ingen tanke pÄ att lÀgga ner, tvÀrtom.
â Det har varit en liten dröm att driva kontot pĂ„ heltid, men det gĂ„r lite upp och ner. Eller jo jag skulle absolut kunna tĂ€nka mig att göra det. Det skulle kĂ€nnas lite vemodigt att slĂ€nga bort mitt andra jobb, men jag tycker att det hĂ€r med maten Ă€r jĂ€ttekul. Det finns fĂ„ saker som gör mig sĂ„ eld och lĂ„gor som mat, sĂ€ger M.