HBT-frågor på Flygvapenmuseum

En lärarinna berättar om våndan under sin första lektion i sexualkunskap. Den hölls för decennier sedan. Lärarinnan gestaltades av skådespelerskan Annika Elmqvist på Flygvapenmuseum i gårkväll.

Sven-Inge Ängshammar spelar flygkapten som kommer ut. Här flankerad av granntanterna Margareta Carling och Jorunn Antonsen som under 50-talet tyckte att homosexualitet var "sexualupplysningens" fel.

Sven-Inge Ängshammar spelar flygkapten som kommer ut. Här flankerad av granntanterna Margareta Carling och Jorunn Antonsen som under 50-talet tyckte att homosexualitet var "sexualupplysningens" fel.

Foto: Henrik Gedda

LINKÖPING2013-09-05 06:30

Museet är en av Regnbågsveckans mötesplatser. Men hur går egentligen flygvapen, annat vapenskrammel och kalla kriget-stämning ihop med regnbågsbegreppen, med HBT och queer?

Linköpings guideförening och Friluftsmuseet Gamla Linköping finns med på ett väsentligt hörn och levandegör vanliga, svenska människoöden:

Landsbygdsflickan som under stort motstånd hemifrån slår sig fri och flyttar till "fördärvet" i stan. Det är sent 1910-tal men nu står ändå  kvinnlig rösträtt för dörren.

I en lägenhet på 50-talet sitter två rejäla kvinns – tycker de själva – och förfasar sig över Göteborgaren Allan Hellman, Sverige förste homosexuelle som "kom ut". Allt är den nya sexualupplysningens fel ...

Eller flygkaptenen som först träffar en frigjord tjej men som sedan kommer på att han är förälskad i en man. Och dessutom vågar stå för det. Vi har hunnit fram till 80-talet.

– Det fungerar även hos oss, säger Flygvapenmuseums informationsansvariga Elisabeth Lagvik. Vår uppgift är att parallellt med flygvapnets historia skildra samhällsutvecklingen för övrigt. Och hur den påverkat den enskilde. Det gäller hur graden av eget inflytande och samhällsstöd förändrats, friheten att välja partner ... Ja, normförskjutning över huvud taget.

Nu blev det för en kväll extra tydligt med hjälp av skådespelarinsatserna. Elisabeth Lagvik konstaterar annars att flera av frågeställningarna och förändringen av synen på sexualitet finns med i museets fasta utställning. Det är bara att läsa texten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!