På dörren till Babettes kafferi & bageri sitter en skylt, som berättar att verksamheten håller stängt över jul och nyår, till och med den nionde januari. Bakom den låsta ytterdörren håller kaféägarna tillika fastighetsförvaltarna nämligen på med en renovering av lokalerna.
– Man ska komma till en helhet, ett kulturhus, förklarar Lydia Halldorf, en av Babettes tre delägare.
Att kunna kalla henne, Christina Eveborn och Julia Magnusson för "fastighetsförvaltare" är nytt, sedan ett halvår tillbaka. I 13 år har Babettes hyrt in sig i delar av den gamla kyrkbyggnaden, men det är först nu, när de fått ansvar för hela huset, som de på riktigt kan förvandla lokalerna till sina.
– Det känns otroligt kul. Vi påminner oss om det hela tiden. Tänk att vi är här, tänk att vi får göra det här, säger Christina nu, ett halvår efter försäljningen.
Det var under våren 2024 som det stod klart att Equmeniakyrkan, som tidigare ägde fastigheten, skulle sälja till högstbjudande. Kaféets framtid blev plötsligt oviss.
– Om vi hade tvingats lägga ner, om något annat hade flyttat in här, var det väldigt tydligt och självklart för oss att vi inte skulle starta upp Babettes någon annanstans. Babettes har fått rötter här, på den här platsen, folk hittar hit och gör den här platsen till sin, säger Lydia.
Men, efter en turbulent och orolig tid stod det i somras klart att Babettes skulle få chansen att finnas kvar, när Göran Magnusson köpte loss den gamla kyrkbyggnaden.
– Lösningen som blev var bästa tänkbara – just att man får utveckla det precis som man vill och inte ha begränsningen av att någon annan styr skeppet.
I och med den pågående renoveringen har Christinas och Lydias vardagliga arbetsuppgifter tillfälligt bytts ut – till att måla väggfigurer, spika upp LP-skivor och städa undan målarburkar. Samtidigt kommer mindre renoveringar att fortgå under våren, precis som de gjort sedan försäljningen i somras.
– Det är kaos, men vi ska vara redo att öppna igen om några dagar, skrattar Lydia.
Kök och lagerytor håller nu på att byggas om, för att passa den större verksamheten. I övrigt är det framför allt ytskikt som håller på att förändras, genom nya färger och tapeter.
Den gamla kyrksalen, som används för konserter och andra evenemang, kommer att lämnas relativt orörd. På läktaren, med utsikt ner över scenen, har de tidigare sittbänkarna dock bytts ut mot ett räcke, som ska möjliggöra ståplatser under kommande konserter och evenemang.
Och vad gäller kommande evenemang är vårschemat fullspäckat.
– Vi kommer att fortsätta med det som vi har börjat med. Litteratursalonger är ett ben som vi gör regelbundet och sedan har vi ganska många konserter bokade i vår, säger Lydia.
Förutom att själva, genom sin kulturförening, arrangera evenemang tar Babettes också emot bokningar. De har hittills inlett samarbeten med bland annat en jazzförening, olika körer och kulturskolan. Tanken är att utöka antalet kulturevenemang, både inom musik, teater, litteratur och kreativa temakvällar.
Dessutom har kaféet fått alkoholtillstånd och de räknar med att ha kvällsöppet i större utsträckning framöver.
Att sitta här, med möjligheten att driva vidare Babettes, är svårt att ta in, tycker Lydia.
– Det är så att man får nypa sig i armen. Det känns overkligt fortfarande. Jag tror att vi tar in det gradvis.