Radioprataren och författaren Kalle Lind förälskade sig i Hasse och Tage redan som barn när de dök upp på tv. Därefter har hans karriär kantats av duon som han menar förenade generationer.
– Hasse och Tage pratade på något sätt både till vuxna och barn och på den tiden samlades hela familjen kring lägerelds-tv:n. Det är många i min generation som har motsvarande minnen och för mig betyder Hasse och Tage någon slags gemenskap, säger han.
Duon satte djupa spår i honom redan då och har kommit att bli en inspirationskälla genom hela livet.
– Sedan mycket späda år har jag varit helt inriktad på att det jag ska göra när jag är stor är att skriva, prata och göra lustigheter – för det gjorde ju Hasse och Tage. De har varit som någon sorts andliga ledstjärnor genom mitt liv, säger han.
Han har skrivit flera böcker om den folkkära duon och bestämt sig för att aldrig säga nej till jobb som innefattar Hasse och/eller Tage.
– Jag ser mig själv lite som en Hasse och Tage-ambassadör när jag håller föredrag och sprider ordet. Det är mitt sätt att ge tillbaka allt de gett mig, berättar Kalle Lind.
Det var alltså inget svårt beslut när frågan kom om att besöka Linköping för att göra en film om en av Linköpings stora söner.
– Det blir en film på 20 minuter där jag ger någon slags "crash course" i Tage Danielsson-kunskap på plats i diverse Tage-relaterade miljöer. Det var så kul att uppleva och jag kommer gärna tillbaka dit igen, säger han.
Filmen tar avstamp vid hemmet där Tage växte upp, för att sedan fortsätta till Folkparksteatern. Ett mycket betydelsefullt ställe i Tages liv och en central plats i berättelsen om honom. Redan vid sju års åldern var han där för att hjälpa sin mamma som stod i kiosken och sålde godis vid scenen. Tage blev kvar där under många år och betraktade nyfiket både föreställningarna och publikens reaktioner.
Filmen som nyligen spelats in kommer att visas i "Tages paviljong" som invigs den 5 oktober under humanistdagarna. Bakom utställningen står projektledaren Monika Gyllkrans.
– I paviljongen kommer vi berätta om Tages anknytning till Linköping, men också om när han åkte till Uppsala och studerade och när han började på radion. Det var där han träffade Hasse Alfredson 1956. Sedan får man även ta del av Tages sista del i livet och det stora arv han lämnat efter sig, berättar Monika.
Filmen, som kommer att vara i gammalt tv-format, visas utåt genom paviljongens stora fönster.
I samband med invigningen i oktober kommer det även vara premiär för en digital vandring om Tages liv. Den tar besökarna på en tur runt om i Linköping. Bakom vandringen står Matilda Ahl som är bildarkivarie och fotograf på Bild Linköping.
– Vi gör den digitala vandringen i en app som heter Kulturpunkt. Där kommer besökarna kunna ta del av Tages spår i Linköping. Vandringen har flera nedslag i Gamla Linköping och fortsätter vidare till domkyrkan, säger Matilda Ahl.
Vid utställningen och vandringen kommer det även finnas privata bilder från Tages liv.
– Vi har fått låna bilder av Märta-Stina som är Tages änka. Sedan har vi även flera lokala bilder från Correns arkiv som vi har digitaliserat, säger Matilda Ahl.