Här serveras mackor och sällskap från sex på morgonen

En oändlig mängd mackor och gött snack. På Industricaféet i Tornby samlas arbetare och pensionärerna på morgnarna för både frukost och samtal.

Bosse Johanssons macka står på bordet innan han kommit in genom dörren. Nästan varje morgon träffar han sina vänner Peter Karlsson och Peter André på Industricaféet.

Bosse Johanssons macka står på bordet innan han kommit in genom dörren. Nästan varje morgon träffar han sina vänner Peter Karlsson och Peter André på Industricaféet.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-04-16 07:45

06.00 öppnas dörrarna. Fem minuter tidigare går ett larm inne i köket för att påminna om att släppa in kunderna. Industricaféets besökare är punktliga. Bilar rullar in och en lastbil har ställt sig längst vägen. Lukten av stekt bacon ligger tjock över parkeringen.

Peter Karlsson är en av de första gästerna, han har varit uppe sedan klockan fyra på morgonen. Det är hans lastbil som står utanför. Peter ska en tur till Motala, men behöver inte dra förrän halv sju. Dagens frukost: En macka med bacon, falukorv och ägg. Lite ketchup på toppen.

På platsen bredvid honom ligger en tallrik med en macka, men ingen sitter där än.

– Det är Bosses macka, de vet när han kommer in och vad han vill ha, säger Peter Karlsson.

undefined
Peter Karlsson har lastbilen parkerad utanför på gatan. Han ska köra till Motala, men hinner med en kaffe först.

Innan Bosse kommer hinner en annan Peter ansluta, Peter André. Han jobbar halvtid som fastighetsskötare, och skulle egentligen vara pensionär. Men det är inte så roligt tycker han. Han äter frukost på Industricaféet varje morgon.

– Det är perfekt, färskt bröd. Jag tar ofta samma macka. Det är lösstekt ägg och bacon, eller falukorv. Äckelägg kallas det här inne, säger Peter André och skrattar.

– Man står sig jävligt bra på mackorna här. Om man tittar på falukorven kan man inte se igenom den, det är rejält. Det är nog därför det är så mycket folk här. Jättetrevliga är de också, och rätt rappa i munnen, säger Peter Karlsson.

undefined
Maria Malmsten, Caroline Björklund och Emelie Bröthlin älskar sitt jobb på Industricaféet.

Tjejerna som Peter och Peter pratar om är Caroline "Pissmyran" Björklund, Maria "Rultan" Malmsten och Emelie "Rumpan" Bröthlin. De börjar mellan halv tre och halv fem på morgonen med att göra mackor.

Caroline ägde tidigare Cirkuscaféet. Hon ville utöka och 2013 ringde hon och frågade om hon fick köpa Industricaféet. Först fick hon ett nej, det var inte till salu. Sedan ringde hon igen och just då hade ägaren lite personalproblem. Det ledde till att Caroline fick ta över Industricaféet, som funnits sedan 1934.

– Jag tycker om den här stilen på café. Det är mysigt och personligt. Det är enkelt, och gästerna är inte så krävande. Vi kan vara oss själva när vi jobbar, vi behöver inte hålla på och fjäska, säger hon.

undefined
Tjejerrna bakom disken känner av vilket humör gästerna är på, om det är läge att skämta eller inte.

Trion är kända för sin råa humor och sina rappa svar. På tröjorna står det "Vi står för brön'a". På disken står en avbildning av ett manligt könsorgan. Gästerna tycker om att det är högt i tak, och det är knappt en kund som serveras utan en snabb kommentar med glimten i ögat.

– Ibland får de skäll, om de inte köpt blommor till sina fruar på alla hjärtans dag och så, säger Caroline.

undefined
"Det känns inte som ett jobb. Det är som att man är på en fritidsgård med sina vänner, det är skoj nästan hela tiden", säger Caroline Björklund.

Bosse Johansson kommer in i caféet, hälsar på gubbarna och sätter sig vid sin macka. Ägg och falukorv. Bosse är pensionär, men jobbade som lastbilschaufför tidigare och hade eget åkeri. 

– Man står sig på mackan hela dagen, jag lärde mig det när jag körde långtradare, säger han.

När Bosse jobbade åt han frukost på caféet, nu kommer han hit för både maten och för att det är roligt.

– Vi har lite koll på varandra. Saknas någon så undrar man vad som hänt, säger Peter André.

undefined
Johnny Nilsson tar alltid samma bord, men pålägget på mackan varierar.

Johnny Nilsson beställer en kvarting med bara köttbullar. Han tar olika mackor beroende på vad han är sugen på. Innan åt han på Ica Maxi, men när de gjorde om sitt fik blev han stammis här i stället. 

– De har bara lustiga smörgåsar där nu. Här får man vad man vill, säger Johnny.

Han tar sin kopp, sin macka och går med bestämda steg till ett bord längst in vid ett fönster.

– Det gäller att komma i tid så jag får mitt bord, stackars den som tar mitt bord före mig, säger Johnny och ler.

Han är pensionär och vaknar vid tre-fyra på morgonen, oavsett när han går och lägger sig på kvällen. Strax innan klockan sex tar han bilen från Johannelund och hänger på låset.

undefined
Det snålas inte på bacon på mackan som fått namnet "Rimforsa", önskat av en av gästerna.

Mackorna görs iordning i ett hiskeligt tempo. Tjejerna i köket är sammansvetsade och vet precis vad som ska göras. Stekhällarna går varma med ägg, bacon och falukorv. Kyldisken vid kassan fylls snabbt upp med rader av olika baguetter.

– Köttbullar och falukorv är populärast. Ägg och räksallad också, det är en macka vi själva inte förstår oss på, den smakar ingenting men den är skitpopulär, säger Caroline.

undefined
Det är full fart i köket och trion är så samspelta att mackorna tillreds i ett rasande tempo.

Man kan också välja att komponera sin egen. Vissa versioner testar de att göra fler av, dessa får namn efter skaparen.

– Vi har en smörgås som heter Magnus efter en kund, för han åt två sådana om dagen i över ett år. Så den fick hans namn till slut.

Vilken är den konstigaste mackan ni gjort?

– Det är pervomackan. Ägg, räksallad, ansjovis och bacon.

undefined
I kyldisken finns mängder av mackor. Men vill någon ha en egen variant så löser köket det.

På morgnarna är det i princip bara män som kommer till caféet. En fritidsgård för gamla gubbar, kallar Caroline det. Det är flera pensionärer som kommer varje dag för att äta och prata. Tjejerna lär känna sina gäster väl, och älskar det.

– Jag behöver inga kompisar efter jobbet, för när jag kommer hem är jag så mättad socialt. Vi känner alla, vet vilka som har fruar och hur många barn de har, berättar Caroline.

undefined
Det blir en del bacon och falukorv som steks i köket. Maria tycker mycket om sitt jobb, speciellt kontakten med kunderna.

Många är pratglada och delar med sig av än det ena än det andra.

– Vi vet allt och lite till, säger Emelie och skrattar. 

– Ibland får vi veta lite för mycket. Men det kan vara tvärtom också, att de får veta för mycket om oss, fyller Caroline i.

– Jag tycker om det, vi ska vara som en familj. Man ser när de har klippt sig, de visar upp sina bebisar och kommer hit med sina fruar. Det är jättegulligt, lägger Maria till.

undefined
Även om mackorna syns mest, så har caféet också sallader och lite annan lunchmat.

På fredagar är det kö i caféet från klockan sex till tio. Då lyxar många till det med en köpemacka. De får även många företagsbeställningar då. 

Hur hinner ni med alla mackor?

– I fredags var Emelie hemma och vabbade. Då ringde Maria runt till alla företag som brukar beställa mackor och kollade om de skulle ha, så vi visste i tid. Ibland kommer företagen med en lapp vid halv nio med sin beställning och förstår inte att de stoppar upp kön. När vi är tre går det, men inte när vi bara är två, säger Caroline.

undefined
Robert Sandvall njöt av en sovmorgon, den här morgon gick han bara upp kvart över fem.

Vid ett bord nära kassan sitter Robert Sandvall. Han kör taxi och färdtjänst, det blir runt 1 000 mil i månaden. Favoritmackan: leverpastej och smörgåsgurka. 

– Vi börjar rätt tidigt på jobbet, men i dag har jag sovmorgon. Jag gick upp kvart över fem.

Han kör i hela Östergötland, och kan behöva börja sina pass vid 04.00 för att hinna med. Han kommer till caféet så ofta han hinner, som den här sovmorgonen. Han sätter sig alltid på samma plats och har koll på de andra stammisarna.

– Det är världens fart här på morgonen. Man skojar och pratar med personalen, de kan namnen på alla som är här. Man känner sig hemma.

Den lokala matkulturen

I den här serien kommer vi att göra nedslag hos personer i vårt område som jobbar med mat.

Det kan vara allt ifrån en engagerad bagare, en restaurang med ett unikt koncept eller en lokal producent av en spännande råvara.

Finns det något kring den lokala matkulturen som du skulle vilja läsa mer om? Tipsa oss gärna på kultur@corren.se, eller på vår Instagram correnkulturochnoje.

Karta: Industricaféet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!