På folkhögskolan tas kliv mot vuxenlivet med skådespel

På Valla Folkhögskolas program STUDS, för personer med neuropsykiatriska diagnoser, tas kliv mot vuxenlivet – med hjälp av samarbete, kreativitet och skådespel.

Övre raden, höger till vänster: Thomas Häggström, Oskar Bruce, Kristiana Tolka, Viktor Wramell, Lukas Göransson, Anita Anic, Gabriel Widendahl. 
Nedre raden, höger till vänster: Erik Mårtensson, Caroline Ayache, Elin Höglund, Gustav Olsson och Oscar Martinsson.
Frånvarande: Ina Råsander och Karl Elb

Övre raden, höger till vänster: Thomas Häggström, Oskar Bruce, Kristiana Tolka, Viktor Wramell, Lukas Göransson, Anita Anic, Gabriel Widendahl. Nedre raden, höger till vänster: Erik Mårtensson, Caroline Ayache, Elin Höglund, Gustav Olsson och Oscar Martinsson. Frånvarande: Ina Råsander och Karl Elb

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2023-12-20 16:00

I flera veckor har klassen arbetat med sin föreställning "Neverending Ikea". Där får publiken möta karaktärer som Hurtig Von FinTass, Gunilla Von Persson, Lord Gaga och ett odjur som inte kan hitta ut ur Ikea.

– Vi skapade den här föreställningen genom att fråga deltagarna vad de vill spela, vad de vill ha med för karaktärer, vilka platser och händelser de vill ha med. Och det blev allt möjligt, säger Thomas Häggström, som är dramapedagog.

undefined
Övre raden, höger till vänster: Thomas Häggström, Oskar Bruce, Kristiana Tolka, Viktor Wramell, Lukas Göransson, Anita Anic, Gabriel Widendahl. Nedre raden, höger till vänster: Erik Mårtensson, Caroline Ayache, Elin Höglund, Gustav Olsson och Oscar Martinsson. Frånvarande: Ina Råsander och Karl Elb

För många i klassen är det den första föreställningen som de är med i, men STUDS, som tidigare hette Speciallinjen, har haft dramakurser och hållit i föreställningar i trettio år nu. 

Det nya namnet STUDS står för stimulans, trivsel, utveckling, drama och studieresa – som är programmets grundpelare och huvudsyfte. 

– Under höstterminen har programmet ett stort samarbetstema där deltagarna ska få arbeta ihop på något gemensamt, vilket är föreställningen, säger Anita Anic som är mentor för klassen.

undefined
Med dramakursen lär sig eleverna att kommunicera, samt förstår varandras gränser och hur olika alla är.
undefined
Thomas dirigerar eleverna nedanför scenen. När någon gör en tabbe försäkrar han dem om att det inte är någon fara och alla kan skratta åt händelsen ihop.

Unga vuxna, mellan åldrarna 19 och 24 kan söka till programmet om de har neuropsykiatriska diagnoser och vill ta ett kliv in i vuxenlivet. Många av deltagarna i klassen har gymnasiet bakom sig och vill förbereda sig inför arbetslivet.

– Det kan vara svårt när man har en neuropsykiatrisk diagnos att socialisera sig, umgås och anpassa sig till situationer, till arbetsplatser och människor. Det är något som vi jobbar jättemycket på, säger Anita.

undefined
"Det är mycket skratt, vi hoppar runt och klär ut oss och det blir en oerhörd gemenskap. För att alla är lite rädda, lite nervösa och gör det här för första gången", säger Anita Anic.
undefined
Alla i klassen samarbetar när ett problem eller missförstånd dyker upp.

Eleverna sprudlar av kreativitet och engagemang när de repeterar föreställningen, och stämningen inne i lokalen är livlig och glädjefylld. Att programmet är viktigt och betydelsefullt för dem blir snabbt tydligt. 

Thomas ger en hjälpande hand med replikerna och positionerna. 

– Vi tar en scen i taget per repetition, vi testade att göra två scener men det klev kaos, säger han med glimten i ögat. 

undefined
Det blir mycket skratt när de läser upp de roliga replikerna.
undefined
Det är lätt hänt att eleverna blir lite osäkra på vad de ska göra, men så fort de får en kort genomgång utför de sitt skådespel med imponerande talang.

På vårterminen ska klassen åka på en studieresa för att vidare stärka elevernas personliga utveckling och gemenskap. Utöver det åker klassen på utflykter där deltagarna får lära sig att planera i förväg med exempelvis kläder och mat.

Nästan hela skolan kommer att komma på STUDS föreställning, men alla kommer inte att få plats så klassen kommer att framträda två gånger. Det har klassen inget emot. När Anita frågar eleverna ifall de skulle vilja vara utan dramakursen svarar de alla samtidigt och högt nej. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!