– Tanken är helt enkelt att dokumentera hur staden har förändrats. Jag tror att boken kan bli en riktig nostalgitripp för äldre Linköpingsbor. Och det kan nog vara intressant även för yngre, som vill se hur det såg ut förr, säger Göran Billeson.
Tillsammans med historikerna Gunnar Elfström och Hans Nilsson har Billeson gjort en bilderbok med korta, förklarande texter till över 120 gamla bilder. Intill de gamla bilderna ligger nytagna, fotograferade på samma plats och ur samma vinkel. Några av husen är flyttade till Gamla Linköping och då har det fått bli en tredje bild.
– Jag har oftast valt platser som har förändrats mycket, men där det ändå finns något kvar av det gamla så att man kan se var man är, berättar Billeson.
De flesta av de gamla bilderna är från 1950–1970, tagna av Arne Gustafsson. Men det finns också över 100 år gamla fotografier, signerade Didrik von Essen.
– Jag arbetade på Bild Linköping i två år och arbetade bland annat med att digitalisera Arnes bilder. Det var då som idén till den här boken växte fram.
Boken berättar om ett annat Linköping, där det fanns bensinmackar mitt i staden och man parkerade vid ingången till domkyrkan. Det fanns saluhallar, rum för resande och en ölstuga som i Corren kallades för "lastens näste".
På "gamla gamla busstorget" bjöds det in till cirkus, långt innan det ens blev ett busstorg. I Grönlunds backe testades körskoleelevernas färdighet i att starta i backe. Folkungavallen var en fotbollsplan, Garnisonen var full av militärer och det fanns ett centralt fängelse.
Vad tycker du när du jämför Linköping då och nu? Var det bättre förr?
– Nja, men det är klart att arkitekturen på många håll var vackrare. Stora torget innan de byggde Filbyterhuset, till exempel. Och i kvarteren kring Nygatan, där Gränden ligger nu, var det fina små hus.
Ibland, när alla hus är rivna och gator har dragits om, har det krävts ett detektivarbete för att hitta rätt plats.
– Jag har bland annat använt Eniros historiska kartor. Ibland har nya hus gjort det omöjligt att fotografera ur samma vinkel. Men det svåraste har varit att välja bilder, det finns ju så många. Det skulle gå att göra tio böcker, säger Göran Billeson.
Så man kan hoppas på uppföljare?
– Det kan det säkert bli!
"Linköping då och nu" släpps på lördag 9 november, med ett författarsamtal på Linköpings Bokhandel kl 11.