Det gamla tingshuset utmed riksväg 35 började byggas redan 1792. När verksamheten lades ned 1888 köptes huset av Åtvidabergs sparbank, som främst kom att driva bankverksamhet där på lördagar. Numera ägs huset av Östergötlands museum, och klassas sedan 1965 som byggnadsminne. Fasaden har länge varit i behov av ommålning och för några veckor sedan drog arbetet igång.
Omkring 400 000 kronor har renoveringen kostat, vilket till största del finansierats med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland, men även av Åtvidabergs sparbank.
Klara Johansson är byggnadsantikvarie på Östergötlands museum. Hon tog kontakt med en skola i Mariestad som utbildar kulturmålare för att hitta rätt kompetens för uppdraget. Och napp fick hon. Elisabeth Oskarsson, Marie Gyllensvaan och Outi Moilala har tillsammans gått måleriutbildningen och blev rekommenderade för uppdraget av sin lärare. Ingen av dem bor vanligtvis i Östergötland, men under målningsarbetet har de bott i ett gammalt torp en bit bort.
– Panelen på framsidan var nästan brun när vi kom hit. Först borstade vi panelen och sedan tvättade vi den med kallt vatten innan vi började måla med varm egenkokt röd slamfärg. Att måla med varm färg gör att det suger in bättre, säger Marie Gyllensvaan.
75 liter rödfärg och 15 liter linoljefärg har gått åt för att måla om tingshuset. Arbetet har gått bra, förutom vid ett tillfälle då himlen valde att öppna sig.
– En dag var vi tvungna att avbryta eftersom det började åska och regna. Det var rena stormen här ute. Då passade vi på att åka på sightseeing till Löfstad slott och domkyrkan i Linköping, för att sedan åka tillbaka och måla på kvällen, säger Marie Gyllensvaan.
Dagen innan målarna skulle bege sig hemåt hade museet och Åtvidabergs sparbank bjudit in till träff. Målarna visade upp det färdiga resultatet för museichefen Olof Hermelin, Klara Johansson, bankchefen Ronny Mårtensson och några andra från sparbanken. På framsidan av huset fanns dock två minde ytor som lämnats omålade och som bankchefen fått i uppdrag att måla om.
– Det känns fantastiskt att få vara med och sponsra det här arbetet, men även att själv få måla om sitt egna barndomshem, säger Ronny Mårtensson och skrattar.