Lite drygt två mil söder om Linköping, mitt ute i skogen, har systrarna Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona byggt upp sin verksamhet. Dit kommer långväga gäster för att få en helhetsupplevelse med skogen i fokus.
Konceptet är enkelt: Skog som väggar, himlen som tak.
– Vi gjorde ett test 2020 för att se om det var något som vi ville satsa på. Det blev väldigt uppskattat och välbesökt så då bestämde vi oss för att fortsätta, säger Linnéa.
Verksamheten har växt för varje år och allt fler hus har byggts upp i skogen som tillhör gården som systrarna bor på. Numera är det ett tiotal gäster som kan övernatta där samtidigt.
– Målet är att fler människor ska kunna uppleva skogen. Vi vill att människor ska få den där härliga känslan av att bara sitta runt en eld när det är helt mörkt och tyst, utan allt stök runtomkring, berättar Linnéa.
2021 byggdes två nya sviter med tillhörande badtunna för att ge gästerna lite extra lyx. Men det finns fortfarande vissa moment som besökarna får fixa med på egen hand.
– Vi preppar mat och kommer upp med den till stugorna men sedan steker de själv maten över öppen eld. Den delen har blivit väldigt uppskattad och folk verkar tycka det är kul med ett litet gemensamt projekt under kvällen, säger Josefine.
Nytt för i år är att Naturlogi erbjuder finmiddagar den sista lördagen i månaden som de kallar "SKOG-MAT-ELD". Middagen anordnas vid festplatsen, som också ligger i skogen. Där samlas gästerna runt elden med lyktor som lyser upp måltiden.
– Vi började fundera på att det vore kul att kunna bjuda hit människor som inte bor i rummen också, med matupplevelsen i fokus. Visionen är att ha en lyxig restaurang-stämning, fast ute i skogen. Vi samarbetar med en kock och gjorde ett test i höstas som blev lyckat, så nu kör vi fullt ut med det i år, säger Linnéa.
– Det är väldigt kul att servera maten direkt till gästerna, då kan man göra den sista finishen och lite mer avancerad tillagning än när vi levererar matkorgarna till gästerna, säger Josefine.
Hur tänker ni kring prissättning för att få ihop det hela rent ekonomiskt?
– Det kostar 1 250 kr per person, med tanke på vad man får, vilka råvaror vi använder och platsen det serveras på tycker vi inte det är särskilt dyrt. Det är ett nytt koncept vi testar och vi hoppas att ordet sprider sig och att många blir nyfikna på denna typ av upplevelse, säger Linnéa.
Hur mycket påverkas ni av de höjda matpriserna och den generella kostnadsökningen i samhället?
– Vi har behövt höja priserna lite år för år, och i år fick vi höja igen. När de höjde matpriserna så mycket förra året hängde vi inte riktigt med. Det är viktigt för oss att köpa ekologiskt och närproducerat också, så det har blivit väldigt mycket dyrare, säger Josefine.
– Vi har inte hittat smärtgränsen ännu. Skulle man vara en ren ekonom och bara kolla på kalkylen kanske vi heller inte har kommit upp i rätt prissättning än, men det är jättesvårt, säger Linnéa.
Ännu en utmaning kring prissättningen har att göra med utbudet, som ständigt förändras. Bara de senaste åren har det dykt upp flera liknande alternativ i södra Sverige.
– Nu finns det många fler alternativ så man får anpassa priserna efter det också, berättar Josefine.
Hur ser ni på det, blir det mer konkurrens?
– Man kanske tar lite kunder från varandra men i det långa loppet tror jag att det är positivt att allt fler associerar södra Sverige med skog och härlig natur. Östergötland har hur mycket fint som helst och finns det fler liknande ställen kan folk komma och spendera mer tid i hela länet, säger Josefine.
– Jag håller med och tror nog att det gynnar oss alla i branschen att det blir mer och mer trendigt att bo lyxigt i naturen, säger Linnéa.
Det måste krävas mycket jobb från er båda för att hålla igång den här verksamheten, vad är det som driver er?
– Ja, det är mycket jobb men det är också väldigt kul. Vi sprider ut jobben och bygger inte allt samtidigt så det funkar bra, säger Josefine.
– Det som gör att vi orkar hålla på är framför allt att vi vill ge folk, som inte har tillgång till det här i sitt vardagsliv, den här upplevelsen. Vi själva tycker så mycket om det här livet i skogen och när man ser att andra uppskattar det betyder det massor, säger Linnéa.