Här erbjuds fyra-rätters finmiddag – mitt i skogen

Med skog som väggar och himlen som tak satsar nu Naturlogi på ytterligare ett nytt koncept: finmiddagar i skogen. En gång i månaden anordnas fyrarätters middag med egen kock och lokala råvaror – allt under temat skog.

Naturlogi

Foto: Ellinor Eke-Göransson

Linköping2024-06-22 08:00

Lite drygt två mil söder om Linköping, mitt ute i skogen, har systrarna Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona byggt upp sin verksamhet. Dit kommer långväga gäster för att få en helhetsupplevelse med skogen i fokus.

undefined
Gästerna får en karta i receptionen sedan får de själva hitta sin egen skogsstuga för natten. Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona kommer själva dit med matkorgar.

Konceptet är enkelt: Skog som väggar, himlen som tak.

– Vi gjorde ett test 2020 för att se om det var något som vi ville satsa på. Det blev väldigt uppskattat och välbesökt så då bestämde vi oss för att fortsätta, säger Linnéa.

Verksamheten har växt för varje år och allt fler hus har byggts upp i skogen som tillhör gården som systrarna bor på. Numera är det ett tiotal gäster som kan övernatta där samtidigt.

– Målet är att fler människor ska kunna uppleva skogen. Vi vill att människor ska få den där härliga känslan av att bara sitta runt en eld när det är helt mörkt och tyst, utan allt stök runtomkring, berättar Linnéa.

undefined
Skogsstugan som kallas "Vistet" ligger i en liten glänta. Hit hittar gäster hela vägen från Europa. Förra året kom några besökare hela vägen från Dubai och Tel Aviv.

2021 byggdes två nya sviter med tillhörande badtunna för att ge gästerna lite extra lyx. Men det finns fortfarande vissa moment som besökarna får fixa med på egen hand.

– Vi preppar mat och kommer upp med den till stugorna men sedan steker de själv maten över öppen eld. Den delen har blivit väldigt uppskattad och folk verkar tycka det är kul med ett litet gemensamt projekt under kvällen, säger Josefine.

undefined
På Naturlogi får gästerna en korg preppad med godsaker, sedan fixar de själva den sista tillagningen över öppen eld.

Nytt för i år är att Naturlogi erbjuder finmiddagar den sista lördagen i månaden som de kallar "SKOG-MAT-ELD". Middagen anordnas vid festplatsen, som också ligger i skogen. Där samlas gästerna runt elden med lyktor som lyser upp måltiden.

– Vi började fundera på att det vore kul att kunna bjuda hit människor som inte bor i rummen också, med matupplevelsen i fokus. Visionen är att ha en lyxig restaurang-stämning, fast ute i skogen. Vi samarbetar med en kock och gjorde ett test i höstas som blev lyckat, så nu kör vi fullt ut med det i år, säger Linnéa. 

– Det är väldigt kul att servera maten direkt till gästerna, då kan man göra den sista finishen och lite mer avancerad tillagning än när vi levererar matkorgarna till gästerna, säger Josefine.

undefined
"Att det inte är någon el i stugorna är en del av upplevelsen. Vi har satt in små bioetanolkaminer för värmen i alla rum så det blir väldigt mysigt och ett bra sätt för oss att förlänga säsongen", säger Josefine Espenkrona.

Hur tänker ni kring prissättning för att få ihop det hela rent ekonomiskt?

– Det kostar 1 250 kr per person, med tanke på vad man får, vilka råvaror vi använder och platsen det serveras på tycker vi inte det är särskilt dyrt. Det är ett nytt koncept vi testar och vi hoppas att ordet sprider sig och att många blir nyfikna på denna typ av upplevelse, säger Linnéa.

undefined
Under åren har fler stugor byggts upp efterhand. Systrarna sitter här vid en av de lite lyxigare skogssviterna, som bland annat har en egen badtunna.

Hur mycket påverkas ni av de höjda matpriserna och den generella kostnadsökningen i samhället?

– Vi har behövt höja priserna lite år för år, och i år fick vi höja igen. När de höjde matpriserna så mycket förra året hängde vi inte riktigt med. Det är viktigt för oss att köpa ekologiskt och närproducerat också, så det har blivit väldigt mycket dyrare, säger Josefine.

– Vi har inte hittat smärtgränsen ännu. Skulle man vara en ren ekonom och bara kolla på kalkylen kanske vi heller inte har kommit upp i rätt prissättning än, men det är jättesvårt, säger Linnéa.

undefined
Det gamla vindskyddet har kommit att bli ett populärt övernattningsställe, framför allt för barnfamiljer. Här får sex personer plats.

Ännu en utmaning kring prissättningen har att göra med utbudet, som ständigt förändras. Bara de senaste åren har det dykt upp flera liknande alternativ i södra Sverige.

– Nu finns det många fler alternativ så man får anpassa priserna efter det också, berättar Josefine.

Hur ser ni på det, blir det mer konkurrens?

– Man kanske tar lite kunder från varandra men i det långa loppet tror jag att det är positivt att allt fler associerar södra Sverige med skog och härlig natur. Östergötland har hur mycket fint som helst och finns det fler liknande ställen kan folk komma och spendera mer tid i hela länet, säger Josefine.

– Jag håller med och tror nog att det gynnar oss alla i branschen att det blir mer och mer trendigt att bo lyxigt i naturen, säger Linnéa.

undefined
Linnéa Salbark och Josefine Espenkrona startade upp Naturlogi 2020. "Vi bygger lite i taget och testar oss fram. Vi tar eget virke från skogen och gör stor del av jobbet själva, så det är lätt att utveckla verksamheten åt det håll vi vill. Det är det som gör det så kul att hålla på med", säger Josefine.

Det måste krävas mycket jobb från er båda för att hålla igång den här verksamheten, vad är det som driver er?

– Ja, det är mycket jobb men det är också väldigt kul. Vi sprider ut jobben och bygger inte allt samtidigt så det funkar bra, säger Josefine. 

– Det som gör att vi orkar hålla på är framför allt att vi vill ge folk, som inte har tillgång till det här i sitt vardagsliv, den här upplevelsen. Vi själva tycker så mycket om det här livet i skogen och när man ser att andra uppskattar det betyder det massor, säger Linnéa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!