Drömmar om framtidens hitlåtar gror på Skylten

En gång i månaden samlas aspirerande musikproducenter på Skylten för att få en föreläsning från etablerade namn i branschen. Träffarna görs för att belysa att man inte behöver bo i Stockholm för att kunna producera en internationell hit.

David Björk har producerat musik för en av Sveriges mest streamade artister. Under tisdagseftermiddagen delade han med sig av kunskap och erfarenheter till besökare på Skylten.

David Björk har producerat musik för en av Sveriges mest streamade artister. Under tisdagseftermiddagen delade han med sig av kunskap och erfarenheter till besökare på Skylten.

Foto: Jesper Friman

Linköping2024-04-21 16:45

Veckans gäst var David Björk som producerat musik för bland annat Viktor Leksell och Hanna Ferm. Totalt samlades omkring fyrtio personer i Skyltens lokaler för att lyssna till den framgångsrika musikproducenten.

– Han skriver till Sveriges mest streamade artister. Så tanken är att ge lite insikt. För när man bor här och inte är lika nära branschen som man är i storstäderna får man kanske inte samma möjlighet att träffa de här personerna, och se hur de jobbar lika enkelt som man gör i främst Stockholm, säger Anton Nessvi från studieförbundet Sensus som arrangerar föreläsningarna under namnet "Tuesday Session Meetup", tillsammans med det östgötska musikprojektet Musiknod.

Är det så att man måste vara i Stockholm, eller går det att sitta här i Linköping och göra en internationell hit?

– Målet är ju att man inte ska behöva vara det. Vi vill försöka demokratisera den delen lite. Att man kan sitta här. Bara av de här träffarna så har det bland annat bildats ett studiokollektiv. Så vi har ju ändå ett gäng som nu faktiskt skriver mot branschen. 

undefined
Under de första föreläsningarna som var i slutet av förra sommaren brukade det vara omkring 15 besökare. Ett antal som successivt ökat och nu, lite mer än ett halvår senare, är det 40 som dykt upp. Vilket är rekordmånga.

Anton exemplifierar detta med Sam Falakeh som har gått på träffarna sedan början. Nu har han producerat en låt åt Linköpingsartisten Sofijah (Sofia Karlsson) som släppts via Universal, Sveriges största skivbolag.

Sam Falakeh förklarar att föreläsningarna varit av stor betydelse i sin utveckling.

– Det är sjukt lyxigt att kunna se tillvägagångssättet hur de gör sina låtar. Det hade man inte fått annars. Att se någon så högt upp visa hur de gör.

Förutom föreläsningarna med de etablerade producenterna och låtskrivarna betonar han även betydelsen av att komma till Skylten och kunna träffa andra aspirerande musikproducenter att byta kunskaper och erfarenheter med.

– Jag har det senaste halvåret lärt känna folk via det här. Det gjorde stor skillnad, från att jag har suttit själv i typ sex år och hållit på med musik till att bara "oj det finns ju folk här som är skitduktiga och hjälpsamma." 

undefined
David Björk, som är från Sandviken, höll en två timmar lång föreläsning där han bland annat djupdök i två hitlåtar som han skrivit och producerat till Victor Leksells senaste album.
undefined
Anton Nessvi, från studieförbundet Sensus, i en av Skyltens många replokaler.

Anton Nessvi förklarar att det var just därför man ville anordna dessa träffar. För att samla musikintresserade Linköpingsbor och skapa ett sammanhang i en bransch där det annars är vanligt att man sitter var och en för sig själv. Förkunskaperna bland besökarna varierar, från de som nyligen börjat till de som, likt Sam, redan har låtar som streamas på olika Spotifylistor.

– Men man kan oftast hitta en nivå där folk fattar. Alla som är här är så drivna också och går hem och lär sig om det är något de inte fattar. Det är liksom 40 pers som är intresserade av hur man komprimerar en sång eller vilken speciell EQ (equalizer) en viss producent föredrar att lägga på musiken. Det är en ganska nischade grejer.

undefined
Anton Nessvi ser stora fördelar med att samla besökarna i Skyltens lokaler, istället för att ha en digital föreläsning via länk. Detta då han ser stort mervärde i "mellansnacket" besökare emellan.

Vad behövs för att Linköping ska bli en bättre stad att verka i som musikproducent?

– Jag måste då dra en lans för oss studieförbund. Att vi är ett spår att satsa på.

– För just nu har vi de politiska vindarna där riksdagspartier vill dra ner på kulturen och menar att allt måste leda till jobb. Samtidigt pratar man stolt om den svenska musikexporten. Så jag tror att det är jätteviktigt att man gör det tydligt att fortsätter man att dra ner på kulturen så kommer såna här saker försvinna. Och det är viktigt för folk, även fast inte alla kommer jobba med det.

Karta: Skylten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!