ÖK: Sambuco
På andra sidan Stångån ligger ÖK som presenterar en Sambuco som signaturdrink. "The taste, the sour in combination with the gin. The italian way..." säger barmästaren och säljer in drinken. Fungerar bra som aperitif.
Sambuco
3 cl gin
3cl Italicus (drinkigrendiens med tydlig bergamottsmak)
3 cl lime
2 cl sockerlag med ingefära
3 cl äggvita
Skakas och toppas med Angostura bitter.
Dahlboms: Sweet & Sour 2.0
Denna drink är en uppföljning från fjolårets succé Sweet & Salt 1.0. Drinken blev signaturdrink när den första versionen blev mycket omtyckt bland gäster förra året. Barmästaren på Dahlboms ville med 2.0 se om den gick att göra ännu roligare. Då kom idén med kokosskum till.
Sweet & Salt 2.0:
4 cl ljus rom (de använder Havana Club 3 años)
3 cl limejuice
3 cl hallon-cordial (hopkok på hallon, vatten och socker)
Garnering:
Kokosskum (äggvita, sockerlag och kokosessens. Går att göra vanligt skum utan kokosessens och ha på rostad kokos också)
Hallonsalt (frystorkade hallon och flingsalt)
Brasserie Grand: Acapulco
Drinken är döpt efter staden i södra Mexico. Bartendern beskriver den såhär: "Det är svårt att placera vad det smakar, du vill dricka mer för att lista ut det. Mjölken binder ihop allt från en fyrkantig till en rund smakupplevelse, utan att vara en mjölkdrink".
Acapulco:
2,5 cl Martini Fiero
2,5 cl Olmeca altos reposado (Tequila)
3,5 cl lime
1,5 cl kockossockerlag (finns att köpa färdig men går också att göra själv)
Mjölk (ca 5 cl per drink)
Drinken klarifieras genom att stå med mjölk i några timmar rumstempererat så att mjölken skiktar sig. Det gör mjölken tjock som yoghurt. Därefter silas den tjocka mjölken bort genom ett kaffefilter två gånger.
Rör sedan om drinken och lägg i en stor isbit.
Cioccolata: Miss Daisy
Här finns en drink som står stadigt på menyn genom säsongerna. "Vi har haft den på menyn längst, det är den enda som överlevt. Många gäster pratar om den, att det finns en drink, den med passionsfrukt..." säger en servitris.
Den passionsfruktspuré Cioccolata använder finns att beställa på nätet. Om man gör egen får man sila noggrant för att göra den slät.
Miss Daisy:
4-5 cl passionsfruktspuré
4 cl limejuice
4-6 cl ljus rom
Skaka ingredienserna och runda av med lite sodavatten.
Garnera på valfritt sätt. På Cioccolata används passionsfrukt, blåbär och mynta.
Cabo Mexican: Cerveza de la vida
Här kan du få en Cerveza de la vida, vilket betyder livets öl. Bartendern förklarar: "Jag gillar öl och det här är en spiced up öl. Lite mer spännande." Cabo har en tydlig mexikansk profil, så det är inte oväntat att deras signaturdrink innehåller just mexikansk öl.
Recept:
4 cl limejuice
3 cl Tequila blanco
2 cl agavesirap (alternativt sockerlag)
Skaka ingredienserna i en shaker.
Häll upp och vänd en Sol (mexikansk öl) upp och ner i glaset.
Taverna 1854: Bocca Limone
Här erbjuds mat från det italienska köket och så även dryck. Deras signaturdrink är en Bocca Limone.
Bartendern berättar att basilikan och limoncellon är klassiska italienska ingredienser och att drinken oftast avnjuts som aperitif innan maten.
Bocca Limone:
4 cl Villa massa limoncello
Finhackad basilika
2 cl citron
1-2 cl sockerlag
Skaka ingredienserna i shaker och häll upp i glas, runda av med en splash av Prosecco.
Brasserie Bouqet: Spring in Paris
Signaturdrinken här är fräsch och somrig. Drinken är åt det något sötare hållet. Mycket svalkande och myntan bidrar till fräschören.
Spring in Paris:
Mynta och färska jordgubbar direkt ner i glaset ihop med krossad is.
5 cl St Germain (fläderlikör)
2 cl limejuice
1 cl sockerlag
Rörs om med den krossade isen.
Rundas av med roséprosecco och toppas med mer mynta och jordgubbar.