Här är museets höjdpunkter i sommar: "Ska kunna bli överraskad"

Sommarens program på Östergötlands museum i Linköping är fullspäckat. Verksamhetsutvecklare Carola Sandgrim lyfter några av höjdpunkterna.

Höjdpunkter på Östergötlands museum

Foto: Ellinor Eke-Göransson

Linköping2024-06-23 17:00

Sommarsäsongen har redan dragit i gång på Östergötlands museum i Linköping. Årets program är utökat och är bredare än vanligt, berättar Carola Sandgrim:

– Vi satsar på fler aktiviteter i år som utmärker sig och jag har försökt involvera hela museet i vårat sommarprogram. Vi har flera aktiviteter som inte är helt kopplade till museet, som till exempel teater och cirkus. Min förhoppning är att man ska kunna komma hit och bli överraskad, säger Carola.

undefined
Carola Sandgrim är verksamhetsutvecklare på Östergötlands museum.

Vad gäller utbudet av aktiviteter till barn så är det ett några som sticker ut den här sommaren:

– Vid tre tillfällen under sommaren har vi lite cirkus och teater för barn. Sedan kommer vi ha filmvisningar och skapande i ateljén, där det kommer vara olika teman. Bland annat ett som handlar om vatten som har koppling till vår spegeldamm.

Utanför museet ligger dammen som Carola gärna vill lyfta fram lite extra nu under sommaren.

– Redan när museet invigdes på 30-talet badade man i den fantastiska spegeldammen. Den har glömts bort lite här i Linköping så nu vill vi verkligen uppmuntra besökare att utnyttja den. Det är bara att ta med en handduk och bada och plaska runt, säger hon.

undefined
Spegeldammen utanför är öppen för besökare som vill bada och plaska runt.

En ny aktivitet i sommarens program är att museichef Olof Hermelin själv håller i en visning. "Museichefens favoriter: visning av Verkligheter". Då visas bland annat porträtt- och landskapskollage, en kronologi över självporträttet, fotografi i Östergötland och skandinaviska konstnärer från Düsseldorfskolan. 

– Då är det Olof själv som är guide och visar upp sina favoritverk, det blir riktigt roligt, säger Carola.

En annan höjdpunkt för besökarna under sommaren är handväskeutställningen "Carry me – 100 år av handväskor". Där visas unika originalväskor, några med kopplingar till ikoner som Grace Kelly, Jaqueline Kennedy Onassis och Lady Diana. 

– Vi kommer även anordna en väskbytardag under sommaren. Vi gjorde det en gång i våras och det blev väldigt populärt, så vi kör det igen, säger Carola.

undefined
"Jackieväskan" från Gucci i utställningen "Carry Me". Den visas i Westmanhallen 17/2–18/8.

Den 3 juli väntar även invigningen av museets nya takterrass. Där kommer även anordnas evenemang med storslagen utsikt över stan.

– Vi hoppas på att terrassen kommer dra besökare till museet, och tvärtom förstås. Det kommer bli en fin samlingspunkt i sommar, säger Carola.


Hela sommarens program på Östergötlands museum hittar du här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!