Eleverna i årskurs 4b på Rosendalsskolan i Skäggetorp älskar att läsa böcker, så pass mycket att de har läst i snitt en timme och 28 minuter per elev och dag. Det har lett till att de har fått en ökad läslust, snabbt läsflyt och är nu stolta vinnare av den nationella lästävlingen.
– Det bästa med att läsa är att det är spännande, jag vill läsa mer och veta mer. Jag blir också bättre på att skriva och lär mig om hur saker stavas, lär mig också nya ord. Ibland läser jag en timma om dagen, före och efter skolan, säger 10-åriga Dima Aldereh.
När vi besöker Rosendalsskolan möts vi av flera glada 10-åringar. Vi är omringade av flera bokhyllor och barnen sitter på den röda soffan, redo att berätta allt om det de älskar mest just nu – böcker. I en hel hösttermin har de läst varje dag och har hunnit ta sig igenom flera olika böcker. Bokcirklarna har också varit tillfällen för barnen att analysera och diskutera stora frågor som etik och moral och hur samhället funkar. Till exempel har de läst Lasse-Majas detektivbyrå för att prata om vad man får och inte får göra. Eleverna har gått från att sitta blyga i klassrummet och inte våga läsa högt för klasskompisarna till att nu älska det.
– Ibland brukar jag läsa en halvtimme på kvällen, högt, innan jag ska sova och jag kan bli så torr i munnen då, säger Ikram Oumar och skrattar.
– Det hjälper att läsa högt. Jag får komma in i en magisk värld, det är spännande och jag kan se karaktärerna.
Den nationella lästävlingen pågick från mitten av september till första december, nära 45 000 elever i årskurs 4 deltog och tillsammans läste de i över en miljon timmar.
Tävlingen går ut påvilket årskurs 4-klass som läst allra mest under höstterminen. Bibliotekarien Birgül Özbaris brinner för att väcka barns läslust och har märkt en stor skillnad på barnens läsfärdigheter sen höstterminen startade. Hon förklarar att för flera månader sen så var inte eleverna så förtjusta i att läsa. De kunde låna en bok och lämna tillbaka den dagen efter. Det ville hon förändra.
– Jag såg att de snabbt lämnade tillbaka böckerna och ville göra något åt det, så jag pratade med klasserna om det här och försökte hitta sätt för barnen att tycka om läsningen.
Hon menar också att lärarnas samarbete med biblioteket varit en framgångsfaktor, då skolan integrerar läsningen i alla skolämnen. Men en svårighet har varit att samarbeta med alla föräldrar, då det kan vara svårt för vissa föräldrar att förstå hur viktigt det är att läsa. Det har lett till att hon pratar med föräldrarna om vikten av att läsa böcker.
Överlag är hon stolt över utvecklingen hennes elever har visat upp och 10-åringarnas bästa tips till barn som vill komma igång med läsningen är att börja med en enkel och rolig bok. Nu ser barnen framemot att läsa Alla är barn av Britta Persson som Corren tidigare tipsade om.
Ge mig era bästa boktips!
– Nelly rapp och Maran är bra, Pax och Lasse-Majas detektivbyråböcker, säger barnen tillsammans.
Vilka nya ord har ni lärt er av att läsa mycket?
– Bönder och ficktjuv visste vi inte vad det var förut.
Och hur känns det att er klass är bäst i Sverige på att läsa?
– Sjuuuukt! Vi skrek!