Barnbokspärlorna som lockar till läsning

Att det är bra att läsa för sina barn och locka dem till läsning är väl ingen hemlighet. Ewa Ärlebrandt tipsar om gamla och nya barnbokspärlor som lockar till läsning.

Hans Arnold illusterade Astrid Lindgrens "Allarakäraste syster" 1973 och Lotta Geffenblad illustrerade Frida Nilssons "Apstjärnan".

Hans Arnold illusterade Astrid Lindgrens "Allarakäraste syster" 1973 och Lotta Geffenblad illustrerade Frida Nilssons "Apstjärnan".

Foto:

Linköping2023-08-14 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskning har länge visat att läsning har betydelse både för barns språkutveckling och för deras förmåga till fantasi och inlevelse. Min man och jag har alltid läst för barnen. Det blev mysiga stunder tillsammans och vi välkomnade dem in i sagans värld, där allt kan hända. 

Nya böcker är ofta dyra att köpa. Så man får passa på när det är bokrea, byta böcker med vänner, låna av varandra eller på biblioteket eller varför inte köpa på loppis eller i secondhandbutiker. Många böcker som man hittar begagnat är som nya och kan läsas om och om igen. Här tipsar jag om böcker som jag, maken och barnen har gillat att läsa genom åren. Frångå att bara läsa nytt och återfinn några "nya" gamla bokpärlor.

"Allrakäresta syster" av Astrid Lindgren älskade jag som barn. Jag tyckte att den var så vackert sorglig. Barbro är sju år och har en hemlig tvillingsyster Ylva-li, som bara tycker om Barbro och kallar henne "Allrakäraste syster". Mamma och pappa bryr sig bara om lillebror, tycker Barbro. Ylva-li är drottning i gyllene salen som man bara kommer till genom att krypa ner genom hålet under rosenbusken Salikon. När rosenbusken vissnar så finns inte Ylva-li längre.

Vi sex är en serie barn- och ungdomsdeckare skrivna av Paul-Jacques Bonzon. Böckerna handlar om sex tonårspojkar och schäferhunden Kafi, alla bosatta i "Röda kors-kvarteren" i Lyon. Tjejkompisen Mady är med i de flesta äventyr. Mestadels tar deras äventyr dem till olika delar av Frankrike och i några böcker åker de även utomlands. Jag vet inte om någon läser dem nu för tiden, men både maken och jag älskar böckerna och han har läst dem för våra barn.

Fem-böckerna är skrivna av Enid Blyton och handlar likt "Vi sex" om ungdomar som ständigt hamnar på nya äventyr. Gänget består av syskonen Julian, Dick, Anne, deras kusin George och hennes hund. Handlingen utspelar sig mestadels i det lilla brittiska samhället Kirrin vid kusten. George och hennes familj bor där och kusinerna kommer ofta dit på besök under semestrarna och äventyren börjar.

Böckerna om "Britta och Silver" är skriven av Lisbeth Phanke. Gillar man hästar så rekommenderar jag denna bokserie, den håller än. Jag läste den flera gånger om och jag önskade mig ett litet stall på baksidan av vårat hus. Nu byggde pappa aldrig det, av förklarliga skäl då vi bodde i ett villaområde. Böckerna handlar om Britta vars stora passion i livet är hästar. Vi får följa henne och hästen Silver i deras vardag.

"Drakhjärta och hamnskiftare" är den första delen i en fantasyserie skriven av Jerker Hultén. Den handlar om syskonen Vera och Albin och deras äventyr i en värld som kallas Nordanländerna. Ena dottern älskade denna bok och håller den högt på listan över böcker hon läste som liten.

"Apstjärnan" är en bok för de lite yngre barnen som är skriven av Frida Nilsson. Den handlar om Gorillan som vill adoptera ett av de föräldralösa barnen. Hon bestämmer sig för nioåriga Jonna som bor på barnhemmet. När Jonna börjat vänja sig vid Gorillan vill kommunstyrelsen skicka tillbaka henne till barnhemmet.

Det finns en uppsjö av bra barnböcker och många fler som vi älskar. Detta är ett axplock i bokdjungeln, har du fler tips så hör gärna av dig.