Hans staketbilder intar S:t Lars kyrka

Staketet av Joel Miller är utställningen som ska fylla S:t Lars kyrkas väggar. Miller har fångat samma plats under fyra årstider.

Joel Miller står framför Staketet – de fyra årstiderna.

Joel Miller står framför Staketet – de fyra årstiderna.

Foto: Hadeel Ibrahim

Linköping2020-11-27 18:00

Församlingsherden Catharina Helmersson fick ett bud från Joel Miller med frågan om att få ställa ut sina bilder i kyrkan.

– Vi tyckte att det passar perfekt för nu börjar kyrkans nyår med första advent, säger Helmersson.

Fotografen, filosofen och författaren Joel Miller kom från USA till Sverige 1965. Just nu bor han i Norrköping men under en lång period har han både pluggat och jobbat på LiU.

Utställningen består av sex bilder: vinter, vår, sommar, höst, en korsbild av taggtråd och en som kallas för "Själens organ".

Staketet där bilderna är tagna fanns runt Gasverket i Stockholm och har suttit där i cirka 100 år. Miller åkte ofta till Stockholm och blev fascinerad när han såg det och tog bilder i 4–6 år.

– Någon frågade mig medan jag tog bilderna: Tar du bild för att de är så fula? Nej, svarade jag, för att de är så vackra. Det har inspirerat mig till andliga sammanhang, säger Miller.

Förutom att det är samma staket på fotona finns det en taggtråd som går igenom staketet. Detta är en stark symbol säger Miller:

– Den presenterar hinder, det hårda som stoppar oss. Det gröna har brutit ner och vuxit ändå, säger Miller.

Utställningen sammanfattas i en dikt som finns med i den sjätte bilden. Miller har alltid haft bildtext under sin konst, men nu vill han höja textens status mer. Den kombinationen av konst och litteratur kallas för ArtLit.

På grund av pandemin blir det ingen vernissage.

Miller: När jag kom till Sverige 1965 var det minus 30 grader kallt. Överlever man vintern så fastnar man här.
Miller: När jag kom till Sverige 1965 var det minus 30 grader kallt. Överlever man vintern så fastnar man här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!