– Jag ser verkligen fram emot det, jag gillar utmaningar och det här är ett spännande uppdrag, säger han glatt när vi träffar honom under ett besök i Linköping för en första introduktion på länsmusiken.
Sedan 1996 är Peter Stolpestad bosatt i Karlskrona där han arbetat som slagverkare i Marinen Musikkår, samtidigt som han även varit fackordförande för musikerna inom försvarsmakten.
– Därifrån tar jag med mig vikten av att alla ska känna sig delaktiga. På en liten arbetsplats är det extra viktigt.
Han är djupt imponerad av Östgötamusikens verksamhet.
– Det är en väloljad organisation med stark folklig förankring. Ensemblerna håller hög nivå och gör fantastiskt mycket. Jag kommer till ett dukat bord där hela nästa säsong redan är färdigplanerad.
Hur kommer det att märkas att du är ny länsmusikchef?– Inte så mycket till en början, eftersom så mycket redan är klart. Det blir ju lite som att glidflyga första tiden. Men jag ska ägna mig åt att lära känna verksamheten bättre, föra musikens talan och bygga nätverk.
Sedan årsskiftet är Christoffer Nobin konstnärlig ledare för Östgötamusiken och i sommar tillträder han även som chefsdirigent.
– Jag känner honom sedan tidigare och ser fram emot att vi tillsammans ska få ensemblerna att synas och höras ännu mer.
Peter Stolpestad han ingen tidigare koppling till Linköping och kommer åtminstone till en början att veckopendla mellan familjen i Blekinge och arbetet på Östgötamusiken.
Du har själv varit musiker under hela ditt yrkesverksamma liv. Kommer du att hinna spela någonting själv nu?– Nej, det blir nog svårt att få tid till det annat än på fritiden och i amatörsammanhang. Det blir förstås annorlunda men jag har förlikat mig med det.
Din företrädare Thomas Herrgårdh jobbade hårt för att länsmusiken inte skulle ingå i Scenkonstbolaget, något han också lyckades med. Hur ser du på det?– Spontant kan jag säga att jag också tycker det är viktigt att små effektiva verksamheter som Östgötamusiken får fortsätta att vara självständiga.