Varje år i december prisar Linköpings kommun en handfull kulturutövare med stipendier och priser. Så även i år om än något annorlunda. I stället för att fira vinnarna i konsthallen Passagen avslöjades i år vinnarna i en coronasäkrad webbsändning.
De första att ta emot sina stipendier var komikern Diyari Mahmoud och dansaren Matilda Larsson. Diyari Mahmoud är känd för sina parodiska videor där han skämtar om kulturella olikheter och stereotyper under namnet Halal komedi.
– Jag känner mig väldigt hedrad, det har varit tre år av hårt arbete och jag siktar på att fortsätta och sätta Linköping på kartan när det kommer till humor, dialekter, olikheter, förståelse och ömsesidighet, säger Diyari Mahmoud.
Matilda Larsson har haft stora framgångar både i Sverige och utomlands med dans och koreografi.
– Det känns väldigt roligt att få det här priset i Linköping, det var här som jag förälskade mig i balettens sätt att förhålla sig till berättelser och musik.
Som vanligt prisades även tre honnörstipendiater: Stina Bond, känd för sitt arbete med ungdomar inom kommunen, musikern Bruno Andersson och författaren Mons Kallentoft.
Och så delades förstås även Sven Lyra-priset ut. Sven Lyra var en känd kulturpersonlighet i Linköping som ofta dök upp på olika evenemang och delade ut purjolökar. Han gick bort år 2000 och sedan 2016 delas ett pris ut till någon som verkat i hans anda. Årets vinnare är filmaren Björn Rallare, som bland annat är känd för kortfilmen om fiaskofestivalen Festival of the midnight sun.
– Sven Lyra gick sin egen väg och jag försöker göra likadant. Jag blev helt tagen faktiskt, när jag fick reda på att jag vunnit, säger Björn Rallare, som har egna minnen av Sven Lyra.
– När jag gick ut gymnasiet 1995 började jag arrangera kulturfestivaler och det var i de svängarna som jag sprang på Sven Lyra i sin kaftan. Han var en man som spred glädje.
Björn Rallare har ett produktivt år bakom sig.
– Till skillnad från många andra har jag haft mer att göra i år än jag någonsin har haft. När världen ställde om och blev digital har många behövt få ut sina budskap med film. Jag har bland annat gjort över 60 filmer till Östergötlands museum. Man skäms nästan för att säga det, men jag har haft ett väldigt bra år.
Årets purjolökspris är skapad av konstnären Thomas Edetun.
– Han är rolig som konstnär och jag gillar hans grejer. Nu står purjolöken i min bokhylla på kontoret bredvid mina filmpriser.