När man spelar ett dataspel tittar man på en skärm. Ofta har man också ett par hörlurar för att höra ljud och musik från spelets miljöer. Men hur kan man spela om ens syn och hörsel inte fungerar?
Mathias Nordvall är speldesigner. När han studerade på LiU växte en tanke fram kring tillgänglighet och spel. Han ser spel som en självklar del av kulturen för unga i dag. Nästan alla under 30 spelar. Hur mycket och var man spelar skiljer sig åt, men de flesta har i alla fall ett mobilspel att fördriva tiden med.
Om det är en så självklar del av kulturen, borde då inte alla kunna ta del av spelen, funderade Mathias. På en föreläsning om just dövblinda föddes idén om att skapa ett spel för dem som inte har tillgång till alla sinnen. Det blev sedan projektet för hans examensarbete.
– Jag valde att försöka översätta spelet Pong. Det är ett av de första dataspelen och det bygger på det man ser, plattorna och bollen som flyttar sig, säger Mathias.
Pong är alltså ett spel där två spelare studsar en boll emellan sig med hjälp av plattor, lite som i pingis. Ett simpelt spel kan tyckas, men utan syn eller hörsel blir det omöjligt att spela.
Mathias bestämde sig för att utveckla en version som enbart byggde på haptik, känsel. Hemma hade han spelkonsoler till x-box. Dessa kan vibrera på olika sätt, det drog Mathias nytta av.
Versionen för dövblinda går lite förenklat ut på att konsolerna vibrerar på olika sätt beroende på var bollen är i förhållande till plattorna. Är bollen ovanför plattan vibrerar konsolen på ett sätt, under på ett annat. När bollen studsar känns en tredje vibration, och när bollen närmar sig plattan en fjärde.
Det är inte helt enkelt att komma i gång med spelet, även om man ser och hör. I början kan man, om man inte är dövblind, spela spelet med både vibrationer, bild och ljud för att lära sig vibrationerna. Sedan kan man plocka bort först bollen från bilden och sedan även plattorna. Det tar i alla fall 30 minuter för spelaren att komma in i sättet att tänka i spelet, har Mathias märkt.
Nu vill Mathias utveckla spel som bygger på andra sinnen eller sätt att förstå verkligheten. Han kommer att fortsätta med just Pong, men kanske kan man ha en variant där man spelar med hjälp av endast värme och kyla, eller olika sorters smärta. Kanske kan man utveckla ett spel där bara luktsinnet får jobba. Det är saker Mathias Nordvall funderar vidare på.