Han bytte alkoholen mot pärlplattorna – ställer nu ut på museet

Närmare en miljon människor följer "Pappas Pärlor" på sociala medier. Nu flyttar Johan Karlgrens digitala pärlplattevärld ut i museivärlden när Östergötlands Museum ställer ut hans verk. Och även om det är pärlplattor så finns det många som är intresserade av att köpa skapelserna.
– Den här kostar 250 000 dollar, alltså drygt 2,5 miljoner kronor. Om någon köper den så levererar jag den med privatjet, säger Johan Karlgren med ett skratt.

Johan "Pappas Pärlor" Karlgren visar upp de 45 albumomslagen han pärlat. På väggen ser vi allt från Nas och Kraftwerk till Kikki Danielsson och Carola.

Johan "Pappas Pärlor" Karlgren visar upp de 45 albumomslagen han pärlat. På väggen ser vi allt från Nas och Kraftwerk till Kikki Danielsson och Carola.

Foto: Emil Oskar Andersson

Linköping2024-10-16 17:00

– Välkommen in, här jobbar jag, säger Johan Karlgren när vi möts upp på hans kontor inne på Östergötlands Museum. 

Eller kontor och kontor, det är en kopia av studion Johan Karlgren har i ett attefallshus inne på sin tomt i Motala. I huset skapar Johan, eller Pappas Pärlor som han heter på sociala medier, pärlplattor och innehåll till närmare en miljon följare. Men nu har han som sagt byggt upp en kopia av arbetsstationen inne i ett bås på den utställning han har på Östergötlands Museum.

För de flesta som träffar Johan Karlgren blir det nog snabbt tydligt att han är en tvättäkta nörd med en kärlek till samlandet. Väggarna i det lilla båset är belamrade av retrosaker – antingen riktiga eller pärlplattade varianter. Tv-spel, hiphop, He-Man och... strykjärn? För att slutföra en pärlplatta måste man nämligen stryka ihop den och i "järnen" hittade han en ny hobby.

– Här är mitt favoritjärn, designat av Sixten Sason 1969. Det var han som skapade "Ur-Saaben" men han gjorde även strykjärn för Husqvarna. Jag har det strykjärnet tatuerat på låret också. Så jävla bra järn, säger Johan Karlgren exalterat.

undefined
Pärlplattandet har lett till nya passioner - bland annat strykjärn. Ett av strykjärnen, designat av Sixten Sason, har han tatuerat in på låret.

Ja, som sagt, vi har att göra med en passionerad nörd. Och det var också så Johan Karlgrens passion för pärlplattor började. När han var 35 år så bestämde han sig för att sluta dricka och kände att han behövde rikta sin energi åt något annat håll. Han hade nyligen blivit pappa och lagt sin allra första pärla tillsammans med sina barn. För Johan och hans fru Maria var det viktigt att bryta könsroller och att bli en pysslande pappa kändes därför vettigt. Men ganska snart blev pärlplattorna mer än bara en sysselsättning med barnen. 

– Det fanns ingen plan att börja jobba med det här men jag insåg ganska snart att folk ville köpa vissa saker jag hade gjort, speciellt mina Super Mario-blommor. Så jag åkte runt sommaren 2014 på knallemarknader och krängde pärlplattor med midjeväska och sedelbuntar i fickan. På Skänninge marken tog jag en bild och la ut på Instagram och det var egentligen då det började. Efter det ökade kontot explosionsartat.

undefined
På utställningen får man möjlighet att träda in i Johan Karlgrens arbetsmiljö. Så här ser det vanligtvis ut hemma i hans trädgårdsstudio men under några månader har han lånat ut sina samlarsaker till utställningen på Östergötlands Museum.
undefined
Ett hörn av Johan Karlgrens hemmakontor.

Det dröjde bara 1,5 månad innan Johan Karlgren satt i SVT:s morgonsoffa och pratade om pärlplattor. 

– Det är ju ett föräldraskap som ledde till det här. Jag hade ju inte varit 25 år gammal och kommit på att börja pärla utan det handlade ju om att jag pärlade med mina barn. Och det blev en hobby som ballade ur, det har vi skrivit här på väggen också. Från början tog jag 100 kronor i vikta sedlar för blommorna på Skänninge marken men för att kunna skatta och momsa så behövde jag dubbla priset till 200 kronor. Sedan dess har jag kunnat arbeta med det här. Men jag lovade mig själv från början att inte pärla för pengarna. 

– Det första företaget som kontaktade mig var whiskeymakarna Jack Daniels, de ville att jag skulle komma upp till Spy Bar i Stockholm och visa upp pärlplattorna medans några bloggare satt och sippade whiskey. Jag tackade nej direkt. Jag har gått på magkänsla och frågat mig själv: tycker jag det här är kul? Om ja, då har jag kört. Att jag tog det beslutet, att bara göra det som jag tycker är roligt, gör att jag så här tio år senare känner att jag också kommer vara sugen på att pärla någonting när jag kommer hem i kväll. Det har väl med någon sorts autism, ADHD, bokstavskombination outredd att göra. Men att sluta dricka alkohol och att i stället börja pärla på fredagskvällen ledde till en helt ny värld för mig.

Numera har han en miljon följare på sociala medier och har under de senaste åren fått göra saker som han bara kunnat drömma om. Resa runt i världen och samarbeta med internationella storföretag och barndomsidoler. Sedan några år finns en liten pärlplattevariant av Johannes Vermeers mästerverk "Flicka med pärlörhänge" på ett av världens kändaste museum, Mauritshuis i Nederländerna.

– Det var nog det svåraste att förutse, att jag skulle få in en pärlplattejävel på Mauritshuis museum, säger Johan Karlgren med ett skratt.

Nu ska "Flicka med pärlörhänge" även visas på Östergötlands Museum, åtminstone pärlplattevarianten. För mellan 12 oktober och 23 februari så kommer Johan Karlgrens första egna utställning, "The Legend of Pappas Pärlor", ställas ut i Linköping. När Corren träffar honom någon vecka innan vernissagen så är utställningen inte helt färdig. Pärlplattor ska skruvas upp, ljusslingor ska monteras och ljud ska kopplas in. 

Men engagemanget hos "Pappas Pärlor" är enormt. Han visar runt bland pärlplattade jätteskulpturer, en miniatyrutställning av konsthistoriens kändaste verk och 45 stycken pärlade ikoniska skivomslag.

undefined
Johan Karlgren sittandes på hans variant av Toblerone, gjord av en betongsugga och pärlplattor.

Ett av hans allra kändaste verk är en gigantisk Toblerone, gjord av pärlor och en betongsugga ("Folk har lagt upp den här bilden och taggat mig åtminstone 500 gånger"). För det mesta fotar och filmar Johan sina skapelser hemma i Motala. 

– Toblerone-originalet gjorde jag på elljusparkeringen i Motala, sen finns det några installationer jag gjort på skateparken i Motala. Vissa installationer är kvar där jag satte upp dem. Vissa måste jag plocka ner, för hur mycket jag än vill lämna dem så kommer de bli överkörda inom fem minuter. Även om tanken från början inte varit att de ska hamna på ett museum så är det ganska kul att de får ett nytt liv här. 

undefined
Johan Karlgren säljer en pärlplattad smörgås som kostar 250 000 dollar, drygt 2,5 miljoner kronor. Det hela är en passning till den ökända musikfestivalen Fyre Festival, vars biljetter kostade så mycket.

Nästan allt i utställningen är pärlplattade varianter på välkända popkulturella symboler som jag själv lyckas pricka in. Men när jag kommer fram till en matbehållare i frigolit med en pärlplattad smörgås i så fattar jag ingenting. När Johan Karlgren dessutom säger att detta är hans absolut dyraste verk så blir jag än mer perplex. 

– Den här kostar 250 000 dollar, alltså drygt 2,5 miljoner kronor. Om någon köper den så levererar jag den med privatjet, säger Johan Karlgren med ett skratt. 

Verket är en passning till den amerikanska festivalen Fyre, som är ansedd som ett av samtidens största popkulturella bedrägerier. Musikfestivalen lovade mycket men höll inga löften. Luftslottet blev viralt när en användare la upp en bild på maten som serverades på festivalen – en trött smörgås i en frigolitlåda. Samtidigt kostade biljetterna till festivalen så mycket som 250 000 dollar, därav priset på Johan Karlgrens smörgås.

Men som tur är behöver vi inte betala så mycket för att se utställningen på Östergötlands Museum. 

"Pappas Pärlor"

Namn: Johan Karlgren

Ålder: 47

Bor: Motala

Familj: Fru Maria. Barn Zelda, Kai, Lovis och Mimmi. Katter Gudrun och Ronja. Hund Kerstin.

Intressen: Svampplockning, loppisrundor, TV-spel och matlagning. 

Favoritskapelse: Pärlplattad arkadkabinett av spelet Terminator 2.

Aktuell med: Utställningen "The Legend of Pappas Pärlor" på Östergötlands Museum, 12 oktober till 23 februari 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!