I den allt hätskare debatten kring fallet Thomas Quick antydde Claes Borgström att Persson kanske hade varit onykter i Aktuellt, varpå Persson replikerade: "Borgström är själv en framstående alkolog, så tacka fan för att det är just han som undrar det." (Enligt Aftonbladet.)
Såvitt jag kan utröna är alkolog en GW-skapelse. Jag antar att det ska förstås i analogi med till exempel psykolog. Efterledet kommer från grekiska logos, som betyder teori, lära. Så en alkolog torde betyda en person som har studerat alkoholen ingående. En eufemism för suput, kanske man kunde säga.
Före sommaren skrev Sven-Eric Samuelsson till spalten och frågade om uttrycket göra vid. Man kan exempelvis säga "Jag har gjort vid trädgården i helgen". Det betyder alltså ungefär göra i ordning.
Är det ett ord som Språkspaltens läsare känner igen eller använder?
Ingel Eriksson i Järna berättar att det dialektala ord som jag skrev som jippa förra veckan, och som betyder välta, i själva verket ska stavas gippa. Detta enligt Gun-Britt Monells med fleras "Ordlista över folkmålet i Kindabygden", nämligen.
Även slundig, som har diskuterats i spalten senaste veckorna, finns med där. Här finns dock olika uppfattningar om hur det heter. "Det är ingen tvekan om att r-et skall vara med", skriver Ulf Sandberg från Kisa. Slundrig, alltså. Enligt Ulf Sandberg är det vanligt på Gotland, med betydelsen klok och finurlig.
Apropå stavningen får man nog helt enkelt konstatera att det finns två varianter av ordet, men med samma betydelse.