Gunnar Elfström släpper ny bok

Tidigare har han skrivit böcker om Linköping på 50- och 60-talet. Nu ger Gunnar Elfström ut "Med blicken på 1970-talets Linköping". Men någon 80-talsbok ska man inte hoppas på.

Gunnar Elfström skakar hand med Håkan Nilsson efter att ha signerat en bok.

Gunnar Elfström skakar hand med Håkan Nilsson efter att ha signerat en bok.

Foto: Hedda Themner

Linköping2018-11-27 18:00

Boken handlar om Linköping på 1970-talet, och är ett försök att skildra stadens utveckling under ett decennium där det faktiskt hände ganska mycket berättar Gunnar Elfström. Det allra viktigaste var att Linköpings universitet invigdes 1975 och att Linköping blev storkommun 1971.

När man bläddrar i boken syns många bilder från årtiondet. Gunnar Elfström tycker att det är viktigt att berätta med bilder.

– En bild säger mycket mer än tusen ord. Sedan är det också så att vi har en fantastisk bildskatt. Correns fotoarkiv, Östgötens fotoarkiv och bild Linköping. Vi har väldigt mycket fina fotografier och har haft många duktiga fotografer, säger Gunnar Elfström.

Han ser på 70-talet som mörkt i början men med ett ljusnande slut. Först slogs tekoindustrin ut och Ullastrumpan och Wahlbecks lades ner i staden.

– Många kvinnor var anställda där. Det tidiga 70-talet var jobbigt för den kvinnliga arbetskraften i Linköping. Kvinnliga arbetstillfällen var mycket viktigt med tanke på att vi hade Saab, där var det många män som jobbade, berättar han.

Då jobben försvann tillsattes på regeringens uppdrag en kommitté för att jobba med arbetsmarknaden i Linköping. Så småningom fick staden statliga verk utlokaliserade till Linköping.

Många som lever i dag har upplevt årtiondet som skildras i boken. Enligt Gunnar Elfström är det svårare att skriva modern historia. Skillnaden från äldre tider är att det finns väldigt många verklighetsuppfattningar hos de som minns åren i boken.

– Folk kan ha åsikter på ett helt annat sätt. Det är bedömningar, vad du väljer att ta med. I det här fallet försökte jag ta med det som uppfattas som viktigt i Linköping. Men det är klart, hade någon annan gjort urvalet så skulle det ha sett annorlunda ut, säger han.

En positiv sak med den nyare historien är att den väcker minnen, och där är bilderna viktiga.

– Det är rätt många bilder på olika demonstrationer. Jag tror att många kommer att känna igen sig själva, säger Gunnar Elfström.

Någon bok om 80-talet kommer det dock inte att bli. Han bodde själv i Linköping då och tror att det blir för svårt att ha perspektiv på händelserna. Men en annan bok är på gång.

– Jag håller på med en bok om byggmästarna i Linköping faktiskt. Det går sakta men säkert. Men det ska väl bli den sista boken, åldern tar ut sin rätt, säger Gunnar Elfström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!