– Ja, min farhåga gäller hur kompensationen för uteblivna biljettintäkter ska fördelas mellan museerna. Det står inget om det i budgetpropositionen. Annars har jag självklart inget emot gratis entré.
– Förra gången det var gratis 2005-2006 vill jag minnas att det var 120 miljoner som fördelades i kompensation. Nu handlar det om 80 miljoner. Det är därför jag det känns lite oroligt. Om vi inte får kompensation måste vi förstås dra ner på något annat.
I förra vändan var det 19 museer som berördes, den här gången är det 17, varav Flygvapenmuseum är det enda i Östergötland (Arbetets museum har redan gratis entré, övriga östgötska museer är inte statliga).
Gratis entré ska gälla från nyår. När besked om kompensationen kommer är inte klart.
– Nej, vi avvaktar. Vi ska precis börja budgetarbetet och tar med detta då. Vi har inte behövt planera för några nerdragningar än i alla fall, säger Mikael Parr som varit musichef sedan 2005.
Han räknar heller inte med någon stor publikökning.
– Nej, förra gången ökade vi med 5,5 procent, våra besökare har ju redan bestämt sig för att komma hit, vi har inga flanörer som tittar in precis.
Annat var det på t ex Arkitekturmuseet i Stockholm som ökade med 200 procent. I snitt var publikökningen på de statliga museer som fick gratis entré 160 procent. Men det gällde då storstadsmuseer med ett helt annat läge.
– Här tror jag att ökningen blir ungefär som förra gången. Kanske något lite mer eftersom vi är ett mer attraktivt besöksmål nu, säger Mikael Parr.
Flygvapenmuseet tog istället sitt stora kliv 2010 då det nya, större museet invigdes med "Kalla kriget"-utställningen och den nedskjutna DC 3:an. Flygvapenmuseum utsågs också till Årets museum 2011.
– Före 2010 hade vi cirka 50 100 besökare per år, efter har vi i snitt 132 000. Så det är stor skillnad, konstaterar Mikael Parr.