I rykande färska magasinet ”Har du varit här?” presenterar Östergötlands museum 40 ganska okända men ändå sevärda utflyktsmål i länet.
– Vi lyfter fram bortglömda platser som förtjänar att uppmärksammas, förklarar museichef Olof Hermelin.
Skriften innehåller bilder på och berättelser om alla 40 platserna, men också karta och gps-koordinater.
– Tanken är att vi ska bli hängivna turister i vårt eget län. Jag rekommenderar varmt att lägga den i bilen eller stoppa den i ryggsäcken och ge sig ut och upptäcka nya udda platser, säger landshövding Elisabeth Nilsson, ordförande i Östergötlands musei- och fornminnesförening.
Flera skribenter medverkar, de flesta från Östergötlands museum, däribland Anja Praesto som även fungerat som redaktör.
– Vi sitter ju på så mycket kunskap i huset, som det känns bra att dela med sig av på det här sättet. Det är verkligen intressant läsning, utlovar hon.
– Platserna vi valt respresenterar olika tidsepoker, miljöer och verksamheter. Gemensamt för dem alla är att de har en historia att berätta.Ta betongparken i Gållösa till exempel. En gång kom det busslaster med turister och tittade på skulpturer omgivna av blomsterprakt. Nu är det helt igenvuxet och men de stora betongälgarna står kvar.
Ett bra exempel på ”gömda och glömda” som är temat för museets nya magasin. Ett annat är barackstaden i Doverstorp utanför Finspång som fungerade som flyktingförläggning efter Andra världskriget. Här fick överlevande från koncentrationslägren Auschwitz och Bergen-Belsen en första tillflyktsort. Nu återstår bara ruiner.
Magasinet innehåller också betydligt mer välkända platser, men som kanske inte i första hand räknas som turistmål. Bergsrondellen i Linköping till exempel, där man på 50-talet fann den stenåldersgrav som är utställd på länsmuseet. Den numera nedlagda anstalten Roxtunaanstalten finns också med, liksom Tomteboda koloniområde.
Låter som ett spännande upplägg för en udda utflykt på hemmaplan, eller hur?