Per Holmberg är född, uppvuxen och fast rotad i Göteborg. Till vardags är han professor i svenska språket vid Göteborgs universitet. I höst kommer han till Linköping och tillträder den nya gästprofessuren som inrättades av institutionen för kultur och samhälle på Linköpings universitet 2020.
– Jag har egentligen aldrig jobbat utanför Göteborg, så det är i sig spännande att packa kappsäcken och ge sig ut på ett litet äventyr, säger Per Holmberg
Dessutom kommer han närmare några forskningsobjekt han är nyfiken på: de östgötska runstenarna.
I januari 2020 presenterade Per Holmberg och hans kollegor nya rön om Rökstenen. "Vikingar fruktade klimatkatastrof" löd rubriken i tidningen. I en tvärvetenskaplig studie hade Holmberg tillsammans med en professor i runeologi, en religionsvetare och en arkeolog gjort en ny tolkning av 800-talsstenen utanför Ödeshög som har världens längsta runinskrift.
De menade att runristaren varnade för en ny katastrof i stil med den år 536, när vulkanutbrott fyllde atmosfären med aska som skymde solen, vållade missväxt i flera år och troligen gav upphov till myten om Fimbulvintern.
– Jag nästan skäms över detta, men jag har redan publicerat en artikel som ifrågasätter det själv, säger Per Holmberg.
– Det är ju så jag jobbar. Jag tycker att det är roligt att vända och vrida på saker. Jag tror fortfarande att vi i huvudsak var på rätt spår men just den här konkreta kopplingen till år 536 tror jag var lite överilad.
Den tolkning som finns i besökscentrumet i Rök berättar en helt annan historia. Per Holmberg planerar att bjuda in Riksantikvarieämbetet, Ödeshögs kommun och andra intressenter till en diskussion om att ge plats för fler tolkningar av Rökstenens text.
– Det handlar inte bara om att sprida den tolkningen jag själv varit med och utvecklat. Det är viktigt att presentera fornlämningar på ett sätt som ger rättvisa åt olika tolkningar, säger Per Holmberg.
Det tvärvetenskapliga samarbetet gav mersmak.
– Det är något jag ser fram emot när jag kommer till ett lärosäte som är lite mindre än det jag själv har jobbat på. Jag tror att det kan vara en liten fördel att det är närmare mellan forskningsmiljöerna, och den närheten mellan olika intressen och kompetenser ser jag fram emot att ta del av.
Per Holmberg har två spår han ska jobba med på LiU.
– Det ena har att göra med hur man kan utveckla skrivandet i grundskolan genom att föra samtal med eleverna om olika typer av texter och om deras språk. Det andra spåret jag ska jag jobba med är hur skrivande kom igång i vår kultur, så jag ska fortsätta med forskning kring vikingatida runstenar.
Gästprofessuren han tillträder är uppkallad efter Linköpings store son och en av Sveriges mest kända underhållare och debattörer. 1969, när Per Holmberg var fem år, visades tv-julkalendern "Herkules Jonssons storverk", där Tage Danielsson spelar en vuxen som byter plats med ett barn. Det satte spår.
– Tage Danielsson går emellan att vara vuxen och barn. Att vara lärare och forskare innebär att försöka hitta en balans mellan det lekfulla och det allvarliga, det vuxna och det barnsliga. När man forskar kan man behöva ta barnperspektivet för att ställa de tokiga frågorna, sedan behöver man ta vuxenperspektivet för att pröva om frågorna håller. Men utan den där fantasin kanske man inte kommer igång över huvud taget.