Ny skulptur utanför Sankt Lars kyrka: "Stark symbol"

En av almarna vid Sankt Lars kyrka håller på att bli en skulptur. Skulptören har tagit inspiration från Sankt Lars församling.

Motorssågskulptören Bert Davidsson vid högstubben som ska bli en skulptur.

Motorssågskulptören Bert Davidsson vid högstubben som ska bli en skulptur.

Foto: Jip van der Tang

Linköping2024-03-13 11:31

För ett knappt år sedan hörde kommunen av sig till Linköpings stift med anledningen av att en av almarna, som står på kyrkans mark vid Sankt Lars kyrka, behövde kapas. 

– De frågade oss om vi ville att de skulle göra något kul med högstubben som blev kvar, och då svarade vi att vi gärna gör något kul med den. Vi ville gärna se ett bibliskt djur, säger Helena Söderström, kommunikations- och servicechef vid Linköpings domkyrkopastorat. 

Ett återkommande grepp kommunen använder sig av är att dekorera högstubbar eller göra om dem till skulpturer. 

– När den står väldigt centralt väljer vi ibland att göra utsmyckningar, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare på Linköpings kommun. 

Mannen som fått uppdraget att transformera stubben till en skulptur heter Bert Davidsson och är motorsågsskulptör. När Corren träffar honom är han i full fart med att karva ut en rosenkrans ovanför vad som kommer att bli en sittplats i stammen.  

– Sedan kommer vi få se den vita duvan, givetvis. En stark symbol för kyrkan. Och Sankt Lars-kyrkans församling har ett barnperspektiv och det är en åsna, den finns i lekparken och inne i kyrkan, därför kommer jag att snida in en åsna i barnens nivå, säger Bert Davidsson. 

Med barnens nivå syftar skulptören på en särskild plats längre ned på trädstammen där bland annat en dörr i miniatyr har tagit form. 

– Jag vill inte att barnen alltid ska behöva titta upp på allting, säger han. 

undefined
En dörr i miniatyr vid början av trädstammen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!