Programserien, som sänds i åtta avsnitt, kommer gå igenom allt från de fysiska och psykiska effekterna av droger till de sociala och rättsliga konsekvenserna. Ungdomar runt om i Sverige har skickat in frågor där läkare, poliser, jurister, langare och före detta missbrukare svarar.
– Det här är ett ämne med många olika perspektiv, och jag tycker att programmet ger en balanserad bild mellan pekpinnar och hur verkligheten faktiskt ser ut, säger David Engblom.
Han är hjärnforskare på Linköpings universitet och är med i programmet som en av experterna. Han berättar om vad som händer i hjärnan när man tar droger – ett komplicerat ämne, som han försöker förenkla och förklara på ett begripligt sätt i programmet.
– Kortfattat kan man säga att alla beroendeframkallande droger aktiverar hjärnans belöningssystem, därför upplevs det som positivt att ta droger. Om man använder droger under en längre tid så händer andra saker, bland annat aktiveras en del områden så som obehag och stress. Aktiviteten går ner i de områden av hjärnan som sysslar med att hålla koll och ta rätt beslut, vilket gör att det blir svårare med prioriteringar och det enda som är belönande är drogen, förklarar David Engblom.
Syftet med programmet är att skapa diskussion och att öka kunskapen bland vuxna, lärare och unga om hur droger påverkar kroppen, hjärnan, relationerna och samhället i stort.
– Det här är ett jättestort samhällsproblem och jag hoppas att det finns intresse för vad som händer i hjärnan. Det är en viktig del som jag ser det, säger David Engblom.
Medverkar gör även Skådespelaren Dragomir Mrsic, som berättar om den fula baksidan av droger som han själv upplevt på nära håll. Även influencern Lisa Borg (fd Anckarman) och Youtubern Lovisa Karlsson (Lakidoris) dyker upp i programmet.
– Programmet har många infallsvinklar, det är det som gör det unikt och kul. Det är ett väldigt lättsamt fortmat också, menar David Engblom.
"Allt om knark" syftar även till att slå hål på de vanligaste myterna kring knark.
– I mitt yrke så ser jag inte myterna så jag vet inte exakt vad folk har för uppfattningar. Men jag skulle misstänka att det vanligaste feltänket folk gör är att tänka "det kan aldrig hända mig". Det vet man ju inte innan, menar David Engblom.
Programmet har premiär på UR Play 18 september.