Fullt av barn och böcker

Kodjakt, pysselverkstad och författarbesök av Ingelin Angerborn och Per Gustavsson. På Barnens bokens dag var inte stadsbiblioteket så tyst som det brukar vara.

Info. Klasserna som kom till Barnens bokens dag fick en genomgång av hur kodjakten går till.

Info. Klasserna som kom till Barnens bokens dag fick en genomgång av hur kodjakten går till.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-05-13 06:00

Man kan ju undra om inte Ingelin Angerborn ibland blir lite rädd när hon skriver mysigt rysliga böcker som "Rum 213" och uppföljaren "Sal 305". Precis den frågan fick också Linköpingsförfattaren från publiken när hon pratade på Barnens bokens dag i går.

– Jo, ibland. I en av mina böcker får en av personerna ett mystiskt sms, och när jag försökte sätta mig in i hur det skulle känns så plingade det plötsligt till i min mobil. Jag hoppade en halvmeter upp i luften! berättar Ingelin Angerborn.

Hela dagen myllrar fjärdeklassare från fem av Linköpings skolor omkring bland hyllorna i stadsbiblioteket för att lyssna, pyssla och klura i böckernas värld. Skolorna är specialinbjudna, men evenemanget är öppet för alla.

Melina Caguson, Ellen Trygg, Amalia Åkerblad Inzaina och Astrid Lind från Fridtunaskolan var med i kodjakten och sökte efter ledtrådar till ett hemligt ord.

– Det var kul, men svårt, säger Ellen Trygg.

– Vi var inne i ett jätteläskigt rum där lamporna slocknade. Man var tvungen att gå till mitten av rummet för att de skulle tändas igen, berättar Astrid Lind.

Efter en del letande och funderande fick de fram "Gengången", vilket är namnet på en av Ingelin Angerborns böcker. Belöningen för alla deltagare är en anteckningsbok formad som en mobiltelefon, ett diplom och en penna med gångertabellen tryckt längs sidorna. Det sista kan ju inte minst vara praktiskt.

Vad gillar ni Barnens bokens dag?

– Jättebra! Den får bästa betyget. Fem av fem. Nej, tio av fem! enas alla fyra om.

Dagen startar med invigning från scenen i bokhallen. Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), läser de första raderna ur olika böcker och barnen viftar och ropar så snart de känner igen dem. JK Rowlings "Harry Potter och de vises sten" är inga problem, medan "Familjen Bliss magiska bageri" av Kathryn Littlewood är svårare. När det gäller Ingelin Angerborns "Hjärta av damm" så behövs däremot bara ett enda ord innan händerna börjar vifta. Sedan spelar bibliotekets egen duo Bokbandet. Det blir nästan allsång i Justin Biebers "Love yourself".

Efter lunch är det pysselverkstad i bokhallen, medan Teater Leo spelar "Hugo Hansson flyttar in", om farbrorn som inte vill flytta in i sin nya lägenhet.

I bibliotekets barnboksavdelning har en skog vuxit upp, fantasifullt tecknad på utställningsskärmar av Per Gustavsson från Stockholm, som bland annat skrivit "Så gör prinsessor". Ett gäng mindre barn och deras föräldrar samlas och Per högläser ur "Äskil äter träd", som han illustrerat och Åsa Lind författat. Det är en underfundig historia om den lille killen som äter sig igenom de flesta trädsorter, plus granflakes och hyvelspån.

Innan Per Gustavsson tar med barnen på upptäcktsfärd i den tecknade skogen behöver han hjälp med att teckna en hare, det är så svårt att komma ihåg hur de ser ut. Han testar några varianter på öron, men de små åhörarna tycker inte att varken runda eller spetsiga ser harlika ut.

– Ni fattar ju hur svårt det är att vara tecknare, det finns så många öron! säger Per Gustavsson.

En hel del av programmet under Barnens bokens dag har tänkts ut och fixats av en grupp fjärdeklassare från Fridtunaskolan: Tuva Almroth, Oliver Wilde, Eira Hedlund, Olle Börjesson, Shams Shukur och Erik Österberg. De enas om att dagen blev väldigt bra och att allt funkade som det var tänkt, även om det var pirrigt att stå inför andra barn och förklara hur till exempel kodjakten skulle gå till.

– Nu vill man göra allt igen. Och att Barnens bokens dag ska hålla på i flera dagar, säger Tuva Almroth.

De andra håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!