I låten "Bergs slussar" sjunger Pontus Kalm om tonårsromanser och sena fester nere vid vattnet. När vi slår oss ner på slusscafét är det förmiddag och glest med folk. Den 30-gradiga värmen håller människorna inomhus. Pontus berättar att många minnen väcks av att vara tillbaka. Efter några år i Stockholm flyttade han för två veckor sedan hem till Linköping. Nu bor han med sin fru och sin ettåriga son bara några hundra meter bort från sin ungdoms festplats.
Sedan Pontus lämnade staden för elva år sedan har han bland annat skrivit låtar tillsammans med Peg Parnevik i duon Gammal och på egen hand under artistnamnet Nils-Pontus. Nyligen var han också med och skrev låten ”Run BTS” för världens just nu bäst säljande musikakt. Det rör sig om den koreanska popgruppen BTS. Förra veckan tog låten sig in på den amerikanska Billboardlistan på en 73:e plats. Den ligger högre upp än namn som Kendrick Lamar, Kanye West och Harry Styles.
– Det är ju en sådan där sak man haft som motivation väldigt länge. Sen visst 73:e plats, jag hade ju önskat att det var högre upp. Men det är ett första steg och det är jättekul. Och så är det roligt att k-pop tagit sig in på västerländska listor, säger Pontus.
Pontus är en av flera Folkungaalumner som de senaste åren haft stora framgångar i den sydkoreanska musikbranschen. I en krönika frågade sig Christel Valsinger vad Folkungaskolan egentligen har i vattenkranarna. Pontus kan inte svara på hur det kommer sig att så många av hans skolkamrater lyckats så väl i Asien.
– Det är jättekonstigt när man tänker på det, att vi alla hamnade där vi hamnade. K-popen lös inte så starkt med sin närvaro där och då, säger han.
Även Ludwig Lindell och Daniel Caesar från Linköping har varit med och skrivit låten ”Run BTS”.
Pontus började skriva för världsbandet genom sitt skivbolag. Han berättar att BTS låtar skapas på ett lite speciellt sätt. Producenterna skickar ut ett track, eller en musikbakgrund, till över hundra personer. Alla får skriva på hela låten och sedan väljer producenterna ut vilka delar som ska vara med. Pontus har varit med och gjort den första versen i låten.
– Jag har skrivit på många sådana här låtar tidigare, utan att det blivit något. Det handlar om att inte ge upp.
Nu menar han att det gäller att fortsätta jobba och smida medan järnet är varmt. Han ska fortsätta med såväl k-popen som Gammal och soloprojektet. Men i ett karriärmässigt läge då många förmodligen hade valt att söka sig ut i världen, har Pontus i stället sökt sig hem. Pandemin har visat att man kan göra musik var som helst och som nybliven förälder lockade hemstaden med dess trygghet och närhet till familjen.
– Jag tror att om man gör sin omgivning enkel och härlig att vara i skriver man bättre musik, sägen han.
Pontus växte upp i Lambohov. Hemstaden är viktig för honom och återkommer i flera av hans texter.
– Det har varit viktigt för mig att behandla de där väldigt konkreta sakerna. Jag minns väldigt visuellt, tror jag. När jag tänker på saker jag varit med om går jag tillbaka och minns platserna.
Samtidigt som Pontus är glad att ha flyttat hem till Linköping tycker han att det är tråkigt att många som håller på med musik flyttar bort från staden. Det menar han leder till att staden saknar kreativa miljöer och "hubbar" där man kan jobba med sin musik på heltid tillsammans med andra.
– Det är väldigt viktigt för mig att inte vara ensam i jobbet. Jag vill inte hamna i någon källarlokal helt själv, där jag inte kan gå ut och dricka kaffe med någon och prata strunt, säger han.
Han hoppas kunna bidra till att Linköping blir en mer kreativ plats och att unga människor som håller på med musik stannar kvar.
–Om det inte finns ett sådant centralt kreativt ställe, hoppas jag kunna vara med och starta upp det. Det måste bli så pass bra kvalité på musiken här att skivbolagen till slut blir tvungna att komma hit och hälsa på.
I sommar ska Pontus och Peg Parnevik på turné med Gammal. På lördag spelar de i trädgårdsföreningen som en av musikakterna under SM-veckan.
– Det känns så kul att få spela där man drömde om att få spela när man var tonåring och var med i lokalbanden. Man bad så "snälla kan jag inte få spela halv nio någonstans där folk kommer och tittar". Det känns fantastiskt att äntligen få göra det, säger Pontus.