Det är första gången de två stora museerna samarbetar om en gemensam utställning.
– Det känns extra bra när det handlar just om fredsarbete, det är ju frågor man måste samarbeta om, säger Lena Lindgren, utställningsproducent på Östergötlands museum.
Hon får medhåll av sin kollega på Flygvapenmuseum Matilda Bengtsson:
– Ett fint komplement till vår basutställning. Huvudpoängen är ju att inge hopp. Även om man kan få känslan av att det är kris i hela världen och att kriget kommer allt närmare så är det historiskt sett mer fred på jorden nu än någonsin tidigare.
Utställningen "Making Peace" är producerad av Internationella fredsbyrån och har tidigare visats i bland annat Genève, Sarajevo och Kapstaden. 2013 ställdes bilderna ut på Nobelmuseet i Stockholm och det var också där som Matilda Bengtsson och Lena Lindgren såg den. Ovetande om varandra hörde de av sig till utställningens skapare Ashley Woods. Resultatet blev ett samarbete där hälften av fotografierna visas på Flygvapenmuseum och hälften i Westmanhallen på länsmuseet.
– Det är viktigt att man besöker båda museerna för att få en helhetsbild, understryker de. Utställningsbiljetten är kombinerad och gäller som entré på båda ställena.
"Making Peace" vill framför allt hedra alla de människor som arbetat och fortfarande arbetar för fredens sak på olika sätt. Här finns bilder på såväl Mahatma Gandhi och Nelson Mandela som Malala Yousafzai.
Men "Making Peace" vill också skildra den internationella fredsrörelsen i vidare bemärkelse.
– Det är många olika områden som samverkar för att skapa varaktig fred, därför är utställningen uppdelad i fem teman, förklarar Lena Lindgren.
De två första – "Nedrustning och icke-våld" samt "Förebyggande och lösningar av konflikter" – visas på Flygvapenmuseum.
Där finns bland annat det välkända fotografiet av den lilla flickan som flyr undan napalmbombning i Vietnam i början av 1970-talet.
– En fruktansvärt stark bild som berör. Men där finns också historien om vad som hände sedan. Att hon faktiskt överlevde, har två barn, bor i Toronto och arbetar för Unesco, berättar Matilda Bengtsson.
De teman som visas på länsmuseet är "Ekonomisk och social rättvisa", "Mänskliga rättigheter, lagstiftning och demokrati" och "Miljö och hållbar utveckling".
– Det är viktigt att tänka på att de positiva krafterna är så mycket starkare även om de inte syns och hörs lika mycket. Man gör faktiskt skillnad bara genom att sopsortera, påminner Lena Lindgren.