– Det är en kärleksförklaring till vetenskap. Jag tycker att vetenskapen är så otroligt häftigt. Men så tror jag att det inte är så många som riktigt vet vad det är man egentligen gör som forskare. Hur vår vardag ser ut och varför vi tycker att vetenskapen så viktig och så spännande, säger Ulf Ellervik, professor i kemi och författare.
Ulf är född och uppvuxen i Hjulsbro. Numera bor han i Skåne och jobbar vid Lunds universitet. Han har varit med i Skavlan, Fråga Lund och han har sommarpratat i P1.
I bagaget har han också flera populärvetenskapliga böcker. Ett exempel är boken "Ond kemi: berättelser om människor, mord och molekyler", som uppskattats av många läsare. Ett annat är boken "Äckligt : berättelser om slem, snor och andra sekret" som kom ut förra året.
Nu öppnar han upp sitt labb och tar med läsaren i arbetet som han själv finner små njutningar i. Ulf tror att det är viktigt att få fram människorna när man berättar en historia. Det har han gjort i sina tidigare böcker, och det gör han nu med i Förundran: Om vetenskapens små njutningar.
– Vad vill människor veta? Jo de vill veta saker om just människor. Helst vill vi veta saker om oss själva, men näst bäst är att få veta saker om andra människor. Vi forskare kastar oss ofta in i vårt ämne och försöker förklara det, i stället för hur folk faktiskt påverkas av ämnet.
Skillnaden mellan att forska och att vara författare är inte så stor enligt Ulf. Jobbet som forskare handlar om att läsa, förstå och sedan försöka ta det ett steg längre och hitta nya saker. I rollen som populärvetenskaplig författare läser han, förstår och presenterar på ett sätt som alla kan ta till sig. Även utanför jobbet läser Ulf.
– Jag läser väldigt mycket och är fascinerad av historia. Jag tycker nästan att det är ett måste att läsa. Med skönlitteratur får man nya idéer, man kommer in i nya världar och tänker nya tankar.
Naturvetenskapen är för många ganska abstrakt menar Ulf. När man skriver om den måste man presentera ämnet så det blir intressant för läsaren.
– Jag hoppas så klart extra mycket att det är ungdomar som är på väg att välja vad de vill göra i framtiden som ska läsa boken. Då blir jag extra glad. Men egentligen är den skriven för precis vem som helst.
Måste man ha några förkunskaper om forskning?
– Nej, det behöver man verkligen inte. Det lovar jag.