Fredrik Emdén bor i Visby men är född och uppvuxen i Västmanland, och i sin karriär som journalist har han inte sällan skrivit om musik.
– Jag har haft ett stort skriv- och musikintresse sedan tidig ungdom, och jag har läst nästan lika mycket om musik som har jag lyssnat på det, säger han.
Hur kom Winnerbäck in i ditt liv?
– Jag är gammal syntare i grunden – mitt favoritband är Pet Shop Boys – och under 90-talet blev jag väldigt förtjust i brittpop och den tidens indiepop, så Lasse låg egentligen lite utanför min horisont. Men det föll sig som så att en god vän till min fru började spela med honom, så vi började gå på konserterna och hans musik nöttes liksom in i mig.
Det var när Fredrik frilansade för Kupé som han fick uppdraget att intervjua Winnerbäck i samband med släppet av skivan "Eldtuppen" 2019.
– Det var väl där allt började. Han är ju väldigt begränsad med sina intervjuer, men av någon anledning hade han valt ut tidningen Kupé som en av de medier han skulle ställa upp för. Uppdraget landade på mig och jag träffade honom på Bananas i Stockholm där vi satt och pratade i två timmar, säger Fredrik.
– Det var en bra intervju, vi hade ett bra snack, men jag kände inte att jag riktigt kom ända fram. Han har varit verksam i närmare 30 år, har en enorm publik och skriver texter som talar till väldigt många människor – man blir nyfiken på vad det är som gör honom till en sån stor artist. Jag blev helt enkelt intresserad efter den intervjun. Det blev en okej artikel men jag förstod fortfarande inte vad som är hans drivkraft; det är väl det som genomsyrar allt jag gjort som journalist; vad är det som driver en person till att skapa något eller handla på ett visst sätt.
I slutet av 80-talet skuggade den brittiske journalisten Chris Heath bandet Pet Shop Boys på deras första turné i syfte att skriva en bok om bandet i ett reportage-liknande format.
– Jag drog mig till minnes Heath. Han skrev boken helt enkelt genom att följa med och betrakta. Han gjorde så att man som läsare fick komma nära det här bandet som man då inte visste så mycket om. Som fan kändes det otroligt roligt att få läsa boken och jag tänkte att det skulle vara passande att göra något liknande med någon som Lars Winnerbäck.
– Jag ställde frågan till honom efter att jag hade färdigställt intervjun till Kupé och fick då ganska direkt ett nej från honom. Fyra år passerade; och när han gick ut med att han skulle på turné 2023 hörde jag av mig till honom och frågade om det inte var dags nu, då svarade han överraskande ja.
Vad förändrades mellan de två svaren, tror du?
– Ja du ... Martin Sköld, som var med som fotograf och som producerade Lasses senaste skiva tillsammans med Jocke Berg, sa att Lasse befinner sig på en bra plats i livet. Han har brottats mycket med scenskräck och ångest, men jag tror att just nu mår han väldigt bra. Han känner sig trygg i den han är och vågar släppa in människor i sitt liv, så det kändes nog rimligt för honom vid den tidpunkten att låta en journalist följa med på hans turné.
Hur mycket fick du vara med?
– Jag var med i stort sett överallt. På turnébussen, hotell, middagar – jag var den sista personen de mötte innan de klev upp på scen och den första de mötte när de klev av. Sedan avslutades inte sällan kvällen på Lasses rum där hela bandet samlades för att prata och ta en öl.
Turnén bestod av femton spelningar och varade under sju veckor.
– Det pratas mycket om "turnébubblan" och den har ju jag verkligen fått se från insidan. Man umgås med samma människor som fokuserar på samma sak, i samma buss som rör sig mellan platser som ser ungefär likadana ut. Det var väldigt behagligt. Det är lätt för dem i Lasses närvaro att koncentrera sig på sin uppgift för han är väldigt mån om att alla ska ha det bra för att det ska kunna bli en så bra konsert som möjligt, säger Fredrik.
Hur mycket var Lars med i skapandet av boken?
– Han har varit noga med att det här ska vara min bok och ingenting som han har beställt. Det här var inte på uppdrag av honom. Det enda han hade som krav var att han skulle få läsa den innan den gick i tryck.
Vad tyckte han om den i slutändan?
– Ibland kan det vara lite svårt att veta vad han egentligen tycker, så jag frågade honom rakt ut och han svarade: "Här står ju allt jag gör, säger, äter och dricker; hur jag är när jag är bakis; så det är kanske svårt att bara älska."
Ett minne som Fredrik håller kärt från sin tid på turné med Lars Winnerbäck var en sen kväll på vägen mellan Stockholm och Malmö.
– Det blev natt-tur med bussen och alla hade gått och lagt sig förutom jag och Lasse. Vi satt och konverserade över en öl när vi passerade Linköping, då började han berätta om sin uppväxt och alla minnen därifrån. Det var just sådana tillfällen jag var ute efter och hade väntat in.
Har han gjort upp med Linköping?
– Nej, det kanske skaver lite grann fortfarande. Men han har en enorm tacksamhet till Linköping. Han har ju blivit den han blivit tack vare Linköping, men samtidigt har han svårt att se sig själv flytta tillbaka hit.
Är du ett fan av Lars?
– Jag kommer från en annan musikalisk skola än den han representerar, men jag tror att det har hjälpt mig att kunna skriva den här boken på ett objektivt sätt. Jag har ju lyssnat mycket på hans musik och gått på många spelningar men jag är inte ett stort fan, jag kan inte jämföra mig med dem som står längst fram på hans konserter. Jag tror att det är bra också, annars hade jag nog inte fått det förtroendet jag fick av honom om det hade varit så.
Den största utmaningen med att skriva boken har enligt Fredrik varit att bearbeta och göra ett urval av allt material som han har samlat ihop.
– Det är väldigt mycket arbete som ligger bakom boken så det har varit en fin belöning att få hålla den i handen. Men det är nästan för tidigt att uttala mig om vad jag själv tycker om den. Jag har däremot fått mycket feedback av fans som tackar för att de får hänga med på turnén genom boken, vilket ger mig en känsla av att de får samma upplevelse som jag fick när jag läste boken om Pet Shop Boys – och det känns väldigt roligt att kunna erbjuda det.