Fler kan se avgörandet när finalen blir digital

Finalen i Linköpings studentsångare composition award 2020 blev inte som planerat. Men nu kan en större publik än vad som från början var tänkt se lördagens avgörande i tonsättartävlingen. Slutnumret blir nämligen digitalt.

"Att vara finalist kan ge en skjuts i karriären", säger Christina Hörnell (övre bilden) och berättar att musikredaktören Bo Ejeby ger ut Ingunn Ligaardens (undre bilden) och övriga två finalisters verk i noter på sitt eget förlag.

"Att vara finalist kan ge en skjuts i karriären", säger Christina Hörnell (övre bilden) och berättar att musikredaktören Bo Ejeby ger ut Ingunn Ligaardens (undre bilden) och övriga två finalisters verk i noter på sitt eget förlag.

Foto: Peter Holgersson / Privat / Rebecca Candevi

Linköping2020-11-25 11:00

María del Pilar Miralles Castillo, Linnea Landström och Ingunn Ligaarden. På dessa tre föll valet när juryn tidigt i våras utsåg finalister i tävlingen för kvinnliga tonsättare som komponerar musik för manskörer.

Vid Linköpings studentsångares konsert i april skulle deras verk ha framförts och vinnaren tilldelats prissumman på 50 000 kronor. 

Men på grund av coronautbrottet fick allt skjutas på framtiden, och snart insåg man att hela upplägget behövde förändras. 

– Då tänkte vi att vi ville utnyttja möjligheten att göra finalen till en annorlunda konsertproduktion, som blir spännande just för att den är på ett annat sätt, beskriver Christina Hörnell, körens dirigent och director musices vid Linköpings universitet.

undefined
"En seger här kan betyda mycket. Cecilia Damström, som var vår första pristagare 2016, fick efter tävlingen ett antal beställningar på nya stycken från olika körer och har en fin karriär som tonsättare", säger Christina Hörnell.

Lösningen blev en digital, inspelad final som sänds på lkss.se/composition-award klockan 16 på lördag. Repetitionerna inleddes i augusti.

– Det gjorde vi utomhus och i stora lokaler, med väldigt långt mellan oss. Det blev en helt annan upplevelse att arbeta under de förhållandena, berättar Christina Hörnell.

Själva inspelningarna, där delar av Linköpings studentsångare framför de tre finalverken, gjordes under september och oktober.

– Det materialet utgör lördagens final. Vi har haft god hjälp av Bosse Lindström som är tv-producent och har satt samman det här till en fin sändning, säger Christina Hörnell.

– Eftersom vi under pandemin inte har möjlighet att göra konserter så är det fantastiskt att ändå få sprida den nyskrivna musiken och nå ut till publiken. Och förutom finalisterna och vår hemmapublik kan nu övriga tävlande också ta del av finalen direkt. Vi hade deltagare från 14 länder.

undefined
Under december månad gör Ingunn Ligaarden normalt ett stort antal julkonserter. Nu står istället flera livestreamade spelningar på programmet. "Det blir ju helt annorlunda i år", säger hon.

En av de tre som fortfarande har chansen att vinna är alltså Ingunn Ligaarden, bosatt i Bjärka Säby utanför Linköping. Hon har en nervkittlande lördagseftermiddag vid datorn framför sig.

– Jag är glad att det ens blir en final. Och det blir spännande, jag har ju inte sett något av det själv, säger hon.

Finalverket består av två tonsatta satser från amerikanska poeten Emily Dickinsons dikter. "Hope" är titeln.

– Jag skrev stycket innan corona bröt ut och hade ju ingen aning om hur aktuell just titeln skulle kännas. Det är lite speciellt.

Vad skulle en seger betyda? 

– Pengarna skulle rent praktiskt innebära mer tid till att fortsätta komponera ny musik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!