– Det är kul att få den släppt, säger J Jacob Wikner, teknologie doktor och docent i elektronik samt biträdande professor vid Linköpings universitet.
– Vi har fått med allting vi ville, säger Staffan Holmbring, teknologie doktor i tillämpad fysik vid Linköpings universitet.
Wikner och Holmbring träffades i början av 80-talet på ett IC-företag i Mjärdevi. Sedan dess har de jobbat ihop på flera olika projekt. Trots att de ofta jobbat ihop är deras böcker skrivna helt på eget bevåg.
– Vi har en stor drivkraft till att väcka tankar, utifrån vår bakgrund inom universitetet. Det kändes lustigt att inte göra det, säger Holmbring.
Ordet "Elektrosofi" är ingenting som existerar i det svenska språket, utan det hittade Wikner och Holmbring på.
– Det anspelar på vår bakgrund inom elektroniken och på ordet filosofi, säger Wikner.
– Precis som vår första bok anspelade på logik istället.
Deras tidigare bok, "Elektrologi", handlade om IT-utvecklingen i världen, berättar Holmbring. Med "Elektrosofi" vill de istället lyfta fram mer humanistiska delar. Vissa kapitel är ren filosofi, medan andra handlar mer om teknik eller ibland politik.
– Den är skriven så att man kan läsa ett kapitel åt gången, sedan lägga ifrån sig boken så länge man behöver för att tänka över det man läst, säger Wikner.
– När man ska berätta om svåra saker måste man ha "hållplatser" att stanna och känna in sig på. En resa är väldigt bra för detta, och varje hållplats ger läsaren chansen att bromsa in och tänka, säger Holmbring.
En Ölandsresa är stommen för "Elektrosofi". Öland ligger de båda författarna varmt om hjärtat, och Wikner berättar att alla kapitel är döpta efter orter.
– Alla teman per kapitel är löst kopplade till den plats som de är döpta efter. Med boken tar du dig från norr till söder och tillbaka, säger Wikner.
– När man kommer till de små platserna får orden vingar, säger Holmbring.
När Wikner och Holmbring skrev sin första bok, "Elektrologi", gav de ut på egen hand utan ett bokförlag. Den nya släpps genom bokförlaget Fri tanke.
– Det känns bra att boken har blivit publicerad av ett riktigt förlag, säger Wikner.
– När vi skulle publicera "Elektrologi" hörde vi av oss till många olika förlag. Den här gången hade vi lite mer koll och skickade bara till sex, sju stycken.