Fillinge fick tillbaka fintavlan

Fillinge tingshus nära Bankekind har lyckats få tillbaka sin ursprungliga, magnifika Pehr Hörberg-tavla från 1798. Eller, ja, nästan...

Ett slagbord och sex stolar från tingshuset har nyss återkommit som gåva till hembygdsföreningen.

Ett slagbord och sex stolar från tingshuset har nyss återkommit som gåva till hembygdsföreningen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-06-11 06:00

Originalet till "Salomos dom", som tavlan heter, hänger kvar i sal 7 på Linköpings tingsrätt. Men i Fillinge tingshus ska den premiärvisas för allmänheten på hembygdsdagen på lördag. Hur går det till?

Jo, den nya tavlan i Fillinge tingshus är en ytterst välgjord fotokopia på duk. Måtten på 2,20 x 2,0 meter är de rätta, guldramen är lika tjusig men nysnickrad och den är till och med upphängd på originalkrokarna i domsalen.

– Vi kallar det fotoinstallation, säger Per Hemmingson, ordförande i Bankekinds hembygdsförening, som disponerar tingshuset som hembygdsgård.

Kostnaden för hela tavelkalaset är drygt 40 000 kronor, uppger han.

– Det mesta täcks av en donation från en givare som vill vara anonym, säger Per Hemmingson.

I lördags var det en intern avtäckning med landshövding Elisabeth Nilsson och lagmannen vid Linköpings tingsrätt, Rolf Holmgren. Han hade då också med sig 1700-talsbibeln som en gång hörde till tingshuset.

– Den är statlig egendom, så vi kunde inte få den i gåva, men vi har den som deposition, säger Per Hemmingson och lägger ömt fram den väl använda, stora luntan på domarbordet.

På den Bibeln svors eden från ca 1798 fram till 1888, då flera häradsrätter på landsbygden runt Linköping drogs ihop till tingshuset i Linköping (det som byggdes på Barnhemsgatan, i dag Linköpings kommuns socialkontor). Fillinge tingshus är ovanligt på två vis.

För det första är det byggt i trä – tingshusen skulle annars byggas i sten, men här fick man dispens, eftersom bygden inte var rik nog. För det andra är det bevarat i stort sett som det lämnades 1888. Domsalen står som den var, med stolar, skrank, marmorerade väggar och så vidare. Och nu är alltså både en kopia av tavlan och den riktiga Bibeln tillbaka.

– Nu jobbar vi på att få tillbaka klockan, som man ringde till ting i, och tingshuskistan där alla känsliga handlingar förvarades, säger Per Hemmingson.

Men åter till tavlan. Den specialbeställdes av konstnären Pehr Hörberg, (1746-1816), som bodde stor del av sitt liv i Östergötland och som är mest känd för sina kyrkomålningar. Han har utfört inte mindre än 87 altartavlor i Sverige, varav 57 i Östergötland. De är ofta kraftfulla, mörka och dynamiska. Så även den mäktiga "Salomos dom" som skildrar ett stycke ur Gamla testamentet där kung Salomon på ett drastiskt vis avgör en hjärtskärande vårdnadstvist mellan två mödrar.

Hembygdsdagen på söndag 14/6 startar kl 11. Då öppnas Fillinge tingshus för allmänheten. Saabs musikkår spelar, liksom dragspelaren Sune Johansson. Pjäsen "Presenten" spelas, och det blir marknad, kaffe, knivslipning, gudstjänst med mera.

Fillinge tingshus

Började byggas 1792 och stod klart ett par år senare. Byggmästare var Caspar Seurling i Linköping, som också ritade huset i karolinerstil. Inredning och möbler gjordes av bildhuggaren och spegelmakaren Johan Magnus Beurling i Norrköping.

Användes som tingshus till 1888.

Ägdes och användes sedan av Bankekinds sparbank (nuvarande Åtvidabergs sparbank). 1965 köptes huset för 4 000 kr av föreningen Fillinge tingshus, som skänkte det till Östergötlands museum. Det förklarades samma år som byggnadsminne. Museet reparerade huset som nu alltså ägs av museet, men disponeras av hembygdsföreningen som hembygdsgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!