Nu finns de nedtecknade i nya boken "Källan i Slaka, en bok om svensk folkmusik" som presenteras på spelmansstämman i Slaka lördag 6/9. Det är folkmusikern Marie Länne Persson som varit redaktör i ett s k Leaderprojekt (EU-stöd till landsbygd). Idén kom från föreningen Kulturkraft Slaka 2008.
Den kaxiga titeln som antyder att svensk, vokal folkmusik är "lika med" Slakamusik har en bra grund menar hon. Här fanns flera kända sångerskor och sångare på 1700-talet och Slaka och Landeryd bildar ett centrum i ett stort traditionsområde, som består av Östergötland, Gotland, Öland och Östra Småland.
Dåtidens rockstars
Hon berättar om två av dåtidens rockstjärnor, dock betydligt fattigare än dagens, bosatta i Slaka: Greta Naterberg (1772-1818) och Maja Månssan Hansdotter (1756-1828). De sjöng och lärde ut en stor mängd medeltida ballader och sånglekar, som nedtecknades runt 1810 av fornforskaren Johan Wallman från Linköping.
– Om Månssan finns bara en anteckning i kyrkboken, det är "Fattig. Elak", berättar Marie Länne Persson. Hon fick två barn först efter fyllda 30, hon har hämtat en av sina refränger i Norge, så jag tänker att hon hade en egen sångarkarriär först. Sen ser jag henne som en fattig men väldigt stolt dam, som vägrade böja sig. "Elak" kanske betyder "besvärlig".
– Greta var precis tvärtom, en generös, urfattig kvinna som på söndagarna bjöd in hela bygdens ungdomar till lek och sång. De dansade till långt in på natten. Hon var en stark ledargestalt med stor konstnärlighet. Men bodde i en liten, numrerad stuga på Slaka backe och hade massor av barn.
Kulturgärning
Den snygga boken är inget mindre än en stor och viktig kulturgärning med text och noter till 244 låtar, insamlade med detektivens skärpa och nit från en rad olika arkiv. Dessutom medföljer en cd med 17 låtar, inspelade med olika temperament av bland andra Östgöta Brasskvintett, flera lokala folkmusiker (som Marie själv) och operasångerskan Helene Ranada.
"Jag ryser"
Medeltida låtar hade alltid ett syfte, de skulle vara till nytta. Som berättelse, till arbete eller till dans och lek.
– Wallman var himla noggrann och samlade in 1 000 lekar. Det ska vi vara väldigt glada för, annars hade våra jular bestått av Jingle bells och Coca-cola, säger Marie Länne Persson.
Många bär fram sorgliga berättelser, där kvinnor skändas eller förlorar barn, de handlar om självmord, förlorad kärlek, omöjliga klassbarriärer. Stora, dramatiska händelser i poetisk dräkt.
– Ibland frågar jag mig själv varför jag håller på med den här gamla bråten, ler Marie Länne Persson, men balladerna berättar alltid nåns historia, även i dag, det är alltid nån i publiken på konserterna som jag ser blir berörd på det sättet. De kanske tänker "det hände också för så länge sen, jag är inte ensam". Jag ryser när jag tänker på det.
Skämtsammma
Många lekar och sånger är också fräcka och skämtsamma. Till exempel "Anna lille du", upptecknad av Wallman just i Slaka.
Anna, lille du
vill du bli min brud
Skall jag bli din lille herre
Kommer något på
Ska jag säga så:
Blir du onder, blir jag värre.
Boken är läckert illustrerad med konstverk av Jenny Treece Jorup och Anna Helldorf. Den släpps i Slaka lördag 6/9 kl 12.45 under spelmansstämman.