En hel dag med berättelser i centrum

Östergötlands bokmässa fyller fem år och har vuxit stadigt sedan starten. Årets upplaga kräver en rejäl ommöblering på Linköpings stadsbibliotek.

Folket bakom. Johan Hagesund, Jan Holmbom och Louise Kruse Svensson ordnar bokmässan på Linköpings stadsbibliotek 3 december.

Folket bakom. Johan Hagesund, Jan Holmbom och Louise Kruse Svensson ordnar bokmässan på Linköpings stadsbibliotek 3 december.

Foto: Gustav Borg

Linköping2016-12-02 06:00

I morgon drar Tellus Östergötlands bokmässa in och stadsbiblioteket fylls av såväl lokala författare, som etablerade nationella namn. Under hösten har man, på klassiskt festivalvis, presenterat de mest namnkunniga bokningarna pö om pö: Klas Östergren, Martin Widmark, Niklas Orrenius, Carin Hjulström . . .

Att länets författare, som ändå är mässans grund, skulle riskera att hamna i skuggan av kändisarna tror arrangörerna inte.

– I stort sett alla är ju ute efter exponeringsytan, och när man tillför kända namn så märker vi att intresset för att vara med också ökar från lokala författare, säger Johan Hagesund.

Kollegan Jan Holmbom kompletterar med en liknelse:

– Klas Östergren är som mjölkkylen. Han lockar kunderna längst in i mataffären och får dem att passera allt det andra på vägen.

Programpunkterna avlöser varandra på flera scener under hela dagen. Nytt för i år är Speakers corner där lokala författare, förläggare, bokbindare och andra med litteraturkoppling ger korta föreläsningar på 10 minuter.

– Vi sprang på konceptet på en annan mässa och kopierade det, helt enkelt. Alla får prata om vad de vill, det blir en fantastisk blandning. I anslutning till Speakers corner finns också ett extra kafé så att man kan luta sig tillbaka, lyssna och fika, säger Jan Holmbom.

Mässans tema för året är Framtidens berättande. I stort handlar mycket fortfarande om böcker, men även andra sätt att förmedla berättelser har letat sig in i programmet. Den som vill kan testa virtual reality-glasögon och få en känsla för hur de kan användas för att sprida historier. I Passagens medieverkstad finns möjligheter att skapa sin egen animerade film.

– Vi är bokmänniskor, men i grunden är det inte papperet vi vurmar för utan berättelsen. Tekniken gör ju att det finns så många olika sätt att berätta på i dag. Dessutom har crossmedia verkligen blivit ett begrepp. I dag räcker inte att bara göra en bok, författare ska också finnas i sociala medier, spela in podcasts och så vidare. Man ska vara en riktig renässansmänniska för att sälja böcker numera, säger Johan Hagesund.

Ungefär en tredjedel av bokhyllorna på stadsbibliotekets markplan ska flyttas undan för att de ungefär 80 utställarna – lite drygt 30 fler än förra året – ska få plats. Ett stort jobb.

– Vi mobiliserar alla resurser och tar hjälp av en flyttfirma, säger Louise Kruse Svensson, bibliotekarie.

Bokmässan har vuxit och vuxit, får ni plats på biblioteket om den blir ännu större?

– Vi börjar tangera max, säger hon.

Bokmässan

Tellus Östergötlands bokmässa äger rum 3/12 kl 10–16 på stadsbiblioteket i Linköping. Fri entré.

Arrangeras av Föreningen Östergötlands Bokmässa i samarbete med Linköpings stadsbibliotek.

Omkring 80 utställare deltar. Programpunkter på flera olika scener.

Ett axplock: Klas Östergren pratar om berättelsens kraft i olika format; Östgöta medias kulturchef Åsa Christoffersson samtalar med deckarförfattaren Emelie Schepp; barnboksförfattaren Martin Widmark berättar om sitt författarskap och har monsterworkshop för 5–10 åringar, journalisten Carin Hjulström pratar om sin roman "Kärlek sökes", den första om nätdejting.

Förra årets bokmässa lockade drygt 3 700 besökare.

För mer info och programtider: ostergotlandsbokmassa.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!