Kåre jobbar med att flyga Jas. Elis bor på ålderdomshem och älskar en vän. Det är två av karaktärerna i Anna Platts debutroman "Vi faller".
– Boken hade inte kunnat utspela sig någon annanstans. Linköping är en fantastisk stad att växa upp i, säger Anna Platt.
Hon är först ut under onsdagens författarsamtal i Linköpings stadsbibliotek. "Vi faller" gavs ut den 18 januari.
– Jag har närt en hemlig dröm om att skriva skönlitteratur länge, säger hon.
Anna Platt är manusförfattaren som föddes i Los Angeles men flyttade till Linköping som 8-åring. Hennes debutroman handlar om fem personer och ett plan som kraschar och berör dem alla.
Publiken får höra om hennes pappa som jobbat med JAS, hennes rädsla för negativ respons och att hon tjuvlyssnar på människor på bussen för att få inspiration till karaktärer. Hon skriver nu på roman nummer två.
–Nu vill jag bara skriva böcker, det är så roligt, säger Anna Platt.
Sen är det politikern Birgitta Ohlssons tur att inta scenen med sin bok "Duktiga flickors revansch" som kom ut 31 januari. Ska kvinnor sluta vara duktiga, eller är duktighet någonting att hylla?
– Den säkraste feministiska biljetten till ett bättre liv är hårda studier, säger hon.
Birgitta Ohlsson är född i Linköping och berättar om barndomen som duktig flicka, kuddflicka. En sådan som placerades mellan bråkiga pojkar, som inte förväntades bli arg när en "8-årig Donald Trump" förstörde hennes pärlplatta.
– Duktiga flickor förväntas inte bli arga eller kränkta.
Hon pratar om myten om att flickor med bra betyg också har ätstörningar, om att kvinnor inte förväntas skryta med sina framgångar och om kvinnor som inte vill berätta om sina höga löner för män i rädsla för att skada deras manlighet.
– Duktigheten kan skava, irritera, säger hon.
Hon pratar också om att inte låta duktigheten gå över styr. Om att vara duktig för sin egen skull och inte för andras.
– Lär dig när duktigheten skaver. Ingen kan överleva i ett samhälle där man ska vara duktig hela tiden.